2 чч сварен нахут
2 сл масло( краве или от ядки)
сол и черен пипер на вкус
1 чл червен пипер( сладък и/или пушен)
0.5 чл лют червен пипер( по желание)
1 сл риган
по желание други подправки- куркума, ким, кимион, шарен сол за фалафел, някоя капка соев сос, уорчестър и пр.
1. Ако се започва със сух нахут: накисва се за 6-8 часа и се сварява за 30 минути.
Свареният нахут се оставя в гевгир да се изцеди напълно.
2. Нахутът се разстила на тънък слой в широка тава и се пече 20 минути на 180 градуса( средно силна) фурна като често се разбърква. Целта е по-скоро да се изсуши.
В тези първи минути е без масло( за да изсъхва по-добре и да стане хрупкав, а не да се троши) и без подправки( за да не прегорят).
3. Полуизсушеният нахут се вади от футната и се разбърква добре с маслото и подправките. Връща се обратно във фурната за още 10 минути. Често се разбърква. Фурната се изключва и с дървена лъжица се открехва вратата- оставя се да съхне така още половин час.
Съхранява се в хартиен плик на стайна температура.