Печен нахут

Солети за космонавти.

 

 

2 чч сварен нахут

2 сл масло( краве или от ядки)

сол и черен пипер на вкус

1 чл червен пипер( сладък и/или пушен)

0.5 чл лют червен пипер( по желание)

1 сл риган

по желание други подправки- куркума, ким, кимион, шарен сол за фалафел, някоя капка соев сос, уорчестър и пр.

 

1. Ако се започва със сух нахут: накисва се за 6-8 часа и се сварява за 30 минути.

Свареният нахут се оставя в гевгир да се изцеди напълно.

2. Нахутът се разстила на тънък слой в широка тава и се пече 20 минути на 180 градуса( средно силна) фурна като често се разбърква. Целта е по-скоро да се изсуши.

В тези първи минути е без масло( за да изсъхва по-добре и да стане хрупкав, а не да се троши) и без подправки( за да не прегорят).

3. Полуизсушеният нахут се вади от футната и се разбърква добре с маслото и подправките. Връща се обратно във фурната за още 10 минути. Често се разбърква. Фурната се изключва и с дървена лъжица се открехва вратата- оставя се да съхне така още половин час.

Съхранява се в хартиен плик на стайна температура.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>