Киш- цвекло и броколи

 

Киш с цвекло и броколи

 

По рецепта на Eric Kayser- най-известния майстор на кишове в Париж. С вече над 20 пекарни в големи градове по света- Slow food инвазията набира сили.

Планирайте 1 ден предварително, защото сместа за киша трябва да престои в хладилника 24 часа.

 

Тесто:

 

210 гр. брашно( аз използвах типово)

5 гр. сол

100 гр. масло( на стайна температура)

75 мл. вода( на стайна температура)

 

Киш:

 

3 яйца

200 мл. сметана

200 мл. прясно мляко

400 гр. цвекло( сварено и фино пасирано)*

350 гр. броколи

щипка сол и пипер

подправки по избор

* Вместо 400 гр. цвекло, аз използвах 300 гр. цвекло+ 80 гр. кочан( с обелена кора) на броколите+ един морков.

 

1. В голяма купа смесете брашното и солта и втрийте с ръце маслото докато сместа стане на трохи. Направете кладенче по средата и изсипете там водата. Месете 2-3 минути до образуване на гладко тесто. Сложете тестото в покрит съд в хладилника за 30 минути. Извадете го на стайна температура за 15 минути. Разточете го на 2-3 мм дебелина. Прехвърлете го в тава 24 на 24 см( или кръгла с диаметър 26 см). Оформете правилни бордове с помоща на вилица- високи около 3 см. Сложете отгоре кухненска хартия и изсипте върху нея зърна за печене( или просто 500 гр стара леща или боб)- те не позволяват на тестото да се вдигне при печенето.

 

2. Печете 20 минути в (предварително!) загрята на 180 градуса фурна.

 

3. Извадете от фурната и махнете хартията със зърната. Изсипете във формата сместа за киша( всичките съставки смесени добре и престояли 24 часа в хладилник)  и веднага върнете във фурната. Продължете да печете още 20 минути на 180 градуса.

 

4. Извадете от фурната и набучете в сместа броколите( предварително леко сварени за 2-3 минути в малко подсолена вода). Печете още 7-8 минути на 180 градуса.

 

Сервиране: топъл или студен.

Съхранение: 2 дни в затворен съд в хладилник.

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>