Яйчен ликьор „Eggnog“

Трябва си така презапасяване с яйчено ликьорче в този активен новогодишен период- скоро идва вече китайската н.г., после чакаме персийската и т.н.

Перфектният сос за всякакви студени и топли десерти.

 

120 гр сметана( 35 % масленост; от краве мляко)

150 гр кондензирано мляко( от руските магазини)

1 сл куркума( за цвят; пожелание)

1/2 чл индийско орехче( току-що фино смляно)

3 жълтъка

1 сл захар

150 гр коняк( първокачествен)

 

1. Сметаната и кондензираното мляко се смесват и се слагат на умерен огън. Когато кипнат се махат от огъня.

2. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Много бавно и лъжица по лъжица към тях започва да се добавя кипналата смес. Енергично се разбърква постоянно. Когато са напълно смесени, прехвърляме новата смес отново на слаб огън. НЕПРЕКЪСНАТО се разбърква докато сместа достигне 71 градуса, след което се маха от огъня.

Леко се разбърква докато се охлади.

Пресипва се в бутилки с много широко гърло.

Съхранява се 1 месец в хладилник.

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>