Салепът(orchid militaris) е тайната съставка на този кулинарен шедьовър.
Салеп обикновено се използва за сгъстяване на мляко( съдържа доста нишесте) и подправено с канела е популярно питие на изток. Салеп може да се намери в арабските магазини на женския пазар или може и човек сам да си го набере по планинските поляни.Аз го намирам навсякъде по Балканите.
Освен че е чудесна билка с мощно действие, от него сладоледът добива особено пухкaва структура и стои като мек крем дори когато е добре замразен.
Тези случайно направени открития предизвикаха приятно оживление тук, но за съжаление Работилница Печен не успя да патентова и да натрупа астрономично богатство с тази рецепта, защото излезна клипче първо от Иран, после от Турция, където се оказа че отдавна слагали салеп на сладоледа.
за 6 порции:
250 мл сметана( от краве мляко)
60 гр мед( истински)
1/2 чл розова вода( пожелание)
щипка шафран( 5-6 власинки)( истински ирански шафран от нагазин „Багдад“)
2 сл салеп( от нагазин „Багдад“)
1. Сметаната, медът и розовата вода се смесват в голяма купа и се разбиват( с вилица, тел или миксер) до получаване на твърди връхчета.
2. Добавят се шафран( добре счукан в хаванче заедно с щипка захар) и салеп. Набързо се разбъркват към сметаната.
Пресипва се в кутия и се замразява в камерата на хладилника.