Номадски варен кекс

Сварен в тенджера, за предпочитане на лагерен огън, без да се използва фурна.

С деликатна структура благодарение на основната си съставка- особено апетитния класически къмпинг артикул- консерва кондензирано мляко. Плюс сериозно количество какао.

С такъв завършек на едно гурме къмпинг меню, музиката гарантирано няма да заглъхне до късно през нощта.

 

за 6 порции:

60 гр масло

80 гр захар

150 гр кондензирано мляко( от руски магазин)

2 сл портокалово сладко(пожелание)

1 яйце(може да се замени с банан, фъстъчено масло или кисело мляко)

¼ сл розова вода

½ чч брашно( за хляб)

¼ чч какао( на прах; пресято през фина цедка)

1 чл сода

 

1. Масло, захар, кондензирано мляко и сладко се слагат на слаб огън и се бърка докато се разтворят и смесят. Маха се от огъня.

2. Добавя се яйцето( леко разбито) и розовата вода и се разбърква.

Добавят се брашното и какаото и леко се разбърква(най-добре със силиконова шпатула( не с миксер).

Накрая се добавя и содата, активизирана за 2 минути в 1 чл кисело мляко(или заквасена сметана, оцет и пр.) и леко се разбърква, без престараване. Сместа НЕ трябва да бъде напълно хомогенна.

3. Сместа се сипва в купички до ¾ от височината им( ще се вдигат при варенето).

Купичките се подреждат в тенджера, в която има вода стигаща до средата на купичките. Добре е купичте да се слагат когато водата приближава точка на завиране.

Тенджерата се похлупва с капака.

След завирането огънят се намаля, за да не ври буйно и да не плиска вода в купичките.

Вари се 35-40 минути( клечка бодната в средата трябва да излиза чиста).

4. Остават се да изстинат без да се вадят от купичките.

Най-добри са в деня на приготвянето( както повечето неща в които има сода).

 

За заливка(пожелание):

3 сл сметана

3 сл захар

3 сл какао(на прах; пресято през фина цедка)

3 сл масло

Заливката се приготвя като първите 3 съставки се смесват и бъркат на слаб огън до завиране и пълното им смесване.

Маха се от огъня и се добавя маслото. Бърка се докато добие глазиран вид.

Кексчета се заливат докато е още вряла, иначе няма да се разлива.

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>