Сварен в тенджера, за предпочитане на лагерен огън, без да се използва фурна.
С деликатна структура благодарение на основната си съставка- особено апетитния класически къмпинг артикул- консерва кондензирано мляко. Плюс сериозно количество какао.
С такъв завършек на едно гурме къмпинг меню, музиката гарантирано няма да заглъхне до късно през нощта.
за 6 порции:
60 гр масло
80 гр захар
150 гр кондензирано мляко( от руски магазин)
2 сл портокалово сладко(пожелание)
1 яйце(може да се замени с банан, фъстъчено масло или кисело мляко)
¼ сл розова вода
½ чч брашно( за хляб)
¼ чч какао( на прах; пресято през фина цедка)
1 чл сода
1. Масло, захар, кондензирано мляко и сладко се слагат на слаб огън и се бърка докато се разтворят и смесят. Маха се от огъня.
2. Добавя се яйцето( леко разбито) и розовата вода и се разбърква.
Добавят се брашното и какаото и леко се разбърква(най-добре със силиконова шпатула( не с миксер).
Накрая се добавя и содата, активизирана за 2 минути в 1 чл кисело мляко(или заквасена сметана, оцет и пр.) и леко се разбърква, без престараване. Сместа НЕ трябва да бъде напълно хомогенна.
3. Сместа се сипва в купички до ¾ от височината им( ще се вдигат при варенето).
Купичките се подреждат в тенджера, в която има вода стигаща до средата на купичките. Добре е купичте да се слагат когато водата приближава точка на завиране.
Тенджерата се похлупва с капака.
След завирането огънят се намаля, за да не ври буйно и да не плиска вода в купичките.
Вари се 35-40 минути( клечка бодната в средата трябва да излиза чиста).
4. Остават се да изстинат без да се вадят от купичките.
Най-добри са в деня на приготвянето( както повечето неща в които има сода).
За заливка(пожелание):
3 сл сметана
3 сл захар
3 сл какао(на прах; пресято през фина цедка)
3 сл масло
Заливката се приготвя като първите 3 съставки се смесват и бъркат на слаб огън до завиране и пълното им смесване.
Маха се от огъня и се добавя маслото. Бърка се докато добие глазиран вид.
Кексчета се заливат докато е още вряла, иначе няма да се разлива.