С козе сирене, с каквито се намерят под ръка буреноподобни зеленчуци, заквасена сметана вместо кисело мляко и шарена сол от далечни земи.
За 8 парчета:
1 връзка спанак( или лапад и пр.)
1 връзка лобода( или тученица и пр.)
по 1 шепа магданоз, девесил, киселец, див чесън( и пр.)
2 яйца
5-6 сл заквасена сметана
2 сл тахан( по избор)
300 гр сирене
1 сл шарена сол( арабска или индийска ( от арабски магазин))
1 сл куркума
щипка черен пипер
100 гр масло
8 кори за баница
5-6 капки розова вода( пожелание)
1. Зеленчуците се почистват и нарязват.
2. Яйцата се разбиват леко, добавя се сметаната, тахан, натрошено сирене и подправки и се разбърква добре с вилица.
3. Разтапя се маслото. Всяка кора се намазва
първо с 1 сл стопено масло,
после с 2-3 сл от сместа
и накрая се поръсва с една шепа зеленчук.
Навива се на руло и се подрежда в тава.
Наредената баница накрая се залива (обилно) с останалото масло( може и малко шарлан и пр.).
Пожелание може да се поръси с различни сурови семена( мак, слънчоглед, сусам, нигела и пр.).
4. Пече се около 25-30 минути на силна фурна- до примамливо зачервяване отгоре.
След ваденето от фурната се напръсква съвсем леко с няколко капки розова вода( или 1 сл вода и захар) и се покрива с кърпа за 10 минути да се задуши и омекне.