Без да се налага месене на тесто плюс удобно приготвени от предишния ден( вместо да си направим кухнята на бомбок още от сутринта преди йогата), тези кифли са вкусна и пълноценна закуска( в която няма ни сода, ни мая).
Също така се запазват меки и в отлично състояние поне 3-4 дена( за разлика от (бързовтвърдяващите се) продукти със сода или мая).
Време за приготвяне: най-малко 16 часа.
Квас:
60 гр стар квас
½ чч (120 гр) мляко
170 гр брашно за хляб
Тесто:
готовия квас
1 чч( 240 гр) мляко
70 гр мед
70 гр масло
2 яйца
300 гр брашно за хляб
1 чл сол
Плънка:
60 гр масло
100 гр мармалад
1-2 чл канела
60 гр орехи
1. На предишния ден:
Съставките за кваса се смесват и разбъркват в малка купа. Покрива се и се оставя 5-8 часа на стайна температура да втаса.
2. Когато квасът е втасал се продължава с тестото:
Първо се смесват млякото, мед и масло и се слагат на слаб огън докато се смесят( не завира).
Добавят се леко разбитите яйца и се разбърква.
Добавя се готовият квас и леко се бърка докато той се разтвори.
Течната смес се добавя към брашното смесено със сол. Разбърва се с дървена лъжица докато няма сухи места и заприлича на тесто. Не се меси.
Сместа се прехвърля в кутия, затваря се плътно и се прибира в хладилника до следващата сутрин( може да остане до 3 дена в хладилника, преди да се премине към печенето).
3. На сутринта тестото би трябвало да си е увеличило обема 2 пъти. То е доста меко и лепкаво и трябва добре да сме наръсили с брашно него, масата, точилка, ръце и пр. Вади се от кутията върху ОБИЛНО набрашнена повърхност и се разточва на правоъгълен лист дебел половин пръст. Намазва се с плънката( съставките кипнати на слаб огън) и се поръсва с орехите.
Навива се на тънко и дълго руло (като се започне от дългата страна).
Рулото се нарязва на 9 шайби( дебели по 2-3 пръста).
Шайбите се подреждат в тава( застлана с хартия за печене). Покриват се с кърпа и се оставят отново да втасат за 1 час.
4. Пече се на силна фурна (200 градуса) за 25-30 минути.
Запазват се меки и в отлично състояние поне 3-4 дена( за разлика от (бързовтвърдяващите се) продукти със сода или мая).
Изпълних всичко стриктно, но тестото ми остана почти течно. Направих грешката да не го премеся с още брашно и сега кифлите ми се разляха на меки питчици в тавата, но нищо, надявам се поне да са вкусни.
Различните брашна поемат различно вода и ще е добре да модифицираш леко рецептета „на око“ както идва:)