Лесни кифли с квас

 

Без да се налага месене на тесто плюс удобно приготвени от предишния ден( вместо да си направим кухнята на бомбок още от сутринта преди йогата), тези кифли са вкусна и пълноценна закуска( в която няма ни сода, ни мая).

Също така се запазват меки и в отлично състояние поне 3-4 дена( за разлика от (бързовтвърдяващите се) продукти със сода или мая).

 

Време за приготвяне: най-малко 16 часа.

Квас:

60 гр стар квас

½ чч (120 гр) мляко

170 гр брашно за хляб

Тесто:

готовия квас

1 чч( 240 гр) мляко

70 гр мед

70 гр масло

2 яйца

300 гр брашно за хляб

1 чл сол

Плънка:

60 гр масло

100 гр мармалад

1-2 чл канела

60 гр орехи

 

 

1. На предишния ден:

Съставките за кваса се смесват и разбъркват в малка купа. Покрива се и се оставя 5-8 часа на стайна температура да втаса.

2. Когато квасът е втасал се продължава с тестото:

Първо се смесват млякото, мед и масло и се слагат на слаб огън докато се смесят( не завира).

Добавят се леко разбитите яйца и се разбърква.

Добавя се готовият квас и леко се бърка докато той се разтвори.

Течната смес се добавя към брашното смесено със сол. Разбърва се с дървена лъжица докато няма сухи места и заприлича на тесто. Не се меси.

Сместа се прехвърля в кутия, затваря се плътно  и се прибира в хладилника до следващата сутрин( може да остане до 3 дена в хладилника, преди да се премине към печенето).

3. На сутринта тестото би трябвало да си е увеличило обема 2 пъти. То е доста меко и лепкаво и трябва добре да сме наръсили с брашно него, масата, точилка, ръце и пр. Вади се от кутията върху ОБИЛНО набрашнена повърхност и се разточва на правоъгълен лист дебел половин пръст. Намазва се с плънката( съставките кипнати на слаб огън) и се поръсва с орехите.

Навива се на тънко и дълго руло (като се започне от дългата страна).

Рулото се нарязва на 9 шайби( дебели по 2-3 пръста).

Шайбите се подреждат в тава( застлана с хартия за печене). Покриват се с кърпа и се оставят отново да втасат за 1 час.

4. Пече се на силна фурна (200 градуса) за 25-30 минути.

 

Запазват се меки и в отлично състояние поне 3-4 дена( за разлика от (бързовтвърдяващите се) продукти със сода или мая).

 

 

 

 

Един коментар по „Лесни кифли с квас

  1. Изпълних всичко стриктно, но тестото ми остана почти течно. Направих грешката да не го премеся с още брашно и сега кифлите ми се разляха на меки питчици в тавата, но нищо, надявам се поне да са вкусни.

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>