Fine flavored Iranian equivalent of the famous “bounty” bar.
For 12 bars:
2 cups flaked coconut
1 cup condensed milk
½ tsp cardamom (freshly grounded)
30 gr white chocolate
½ tsp rose water
pistachio for decoration
1. Coconut, condensed milk and cardamom are put in a pot on low fire for 5-6 minutes( with constant stirring).
2. When removed from the fire- the white chocolate and the rose water are added. After 1 minute (for the chocolate to melt), give it a good stir again.
3. The mixture is spread on a thin layer (1.5 sm) and is left to get solid.
After 2 hours it is cut into bars or diamond shapes and decorated with grounded pistachio.
They might be dipped in melted dark chocolate for a classic “bounty” look.
Keep in the fridge for up to 1 month.
Фино ароматизиран ирански еквивалент на кокосовия десерт „bounty“.
за 12 парчета:
2 чч кокосови стърготини( пълномаслени( от магазина на „Идея Вита“))
1 чч кондензирано мляко
1/2 чл кардамон( току-що смлян в хаванче)
30 гр бял шоколад
1 чл розова вода
4-5 сл шам фъстък( за поръсване)
1. Кокос, кондензирано мляко и кардамон се слагат на умерен огън за 5-6 минути. Бърка се постоянно.
2. След махане от огъня се добавя белият шоколад, изчаква се 1 минута и се разбърква.
Добавя се розовата вода.
Разстила се на тънък блат(1.5 см) в малка тавичка и се оставя да стегне 1-2 часа в хладилник(покрито).
Нарязва се( на ромбове) и се поръсва с натрошения шам фъстък.
Затваря се плътно и се прибира в хладилник.
Срок на годност: 1 месец.