Есенната реколта ягоди доволно застъпи в градината и вече има излишъци. При попълването на запасите със сладко обаче започват да се появяват и загряващи съставки – явно вече се носи полъхът на близката зима- пролетно време не би ми минало през акъла да слагам на ягодите люти чушки.
Иначе без майтап доста сполучливо се връзват двете, свежо така, става и за лятото, особено с нещо шоколадово много си отива.
1 кг ягоди
800 гр захар
3-5 люти чушки
1-2 чл кардамон(пожелание)( току-що смлян в хаванче)
2 сл пектин( от аптека- ябълков;на прах)
1 лимон( току-що изцеден)
1. Ягодите се поръсват със половината захар и се варят 15 мин да си пуснат водата.
Оставят се да изстинат НАПЪЛНО.
2. В тенджера с дебело дъно: в 1 чч от СТУДЕНИЯ сос се разтваря пектинът и останалата захар.
Смесва се с ягодите.
Добавят се чушки( почистени и нарязани) и кардамон.
Тенджерата се слага на СРЕДНОСИЛЕН огън и непрекъснато се бърка докато заври.
В момента когато заври се засичат точно 5 минути и огънят се увеличава на СИЛЕН. Бърка се постоянно докато сместа буйно се пени.
Когато остават 2 минути се добавя и ллимоновият сок.
След засеченото време ( никога повече от 7 минути) тенджерата се маха от огъня и конфитюрът веднага се сипва в сухи буркани, които се обръщат с капачката надолу.
След като поизстинат се обръщат с капачката нагоре и ( с почукване) се проверява дали няма някой незатворен.