Люто сладко от ягоди

Есенната реколта ягоди доволно застъпи в градината и вече има излишъци. При попълването на запасите със сладко обаче започват да се появяват и загряващи съставки – явно вече се носи полъхът на близката зима- пролетно време не би ми минало през акъла да слагам на ягодите люти чушки.

Иначе без майтап доста сполучливо се връзват двете, свежо така, става и за лятото, особено с нещо шоколадово много си отива.

 

1 кг ягоди

800 гр захар

3-5 люти чушки

1-2 чл кардамон(пожелание)( току-що смлян в хаванче)

2 сл пектин( от аптека- ябълков;на прах)

1 лимон( току-що изцеден)

 

1. Ягодите се поръсват със половината захар и се варят 15 мин да си пуснат водата.

Оставят се да изстинат НАПЪЛНО.

2. В тенджера с дебело дъно: в 1 чч от СТУДЕНИЯ сос се разтваря пектинът и останалата захар.

Смесва се с ягодите.

Добавят се чушки( почистени и нарязани) и кардамон.

Тенджерата се слага на СРЕДНОСИЛЕН огън и непрекъснато се бърка докато заври.

В момента когато заври се засичат точно 5 минути и огънят се увеличава на СИЛЕН. Бърка се постоянно докато сместа буйно се пени.

Когато остават 2 минути се добавя и ллимоновият сок.

След засеченото време ( никога повече от 7 минути) тенджерата се маха от огъня и конфитюрът веднага се сипва в сухи буркани, които се обръщат с капачката надолу.

След като поизстинат се обръщат с капачката нагоре и ( с почукване) се проверява дали няма някой незатворен.

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>