French rustic bread

 

No sugar, no oil, no knead.

As the song goes:

“…No, no, no

You don`t love me

And I know now…”

Slow cold-fermentation in refrigerator creates an unbeatable flavor and gives up to 4 days to choose a convenient baking time. Also the dough is quite versatile- different breads like chiabata, focaccia, baguettes and mekitzi can be made with it.

 

 

From Peter Reinhart`s book „Artisan bread every day“

 

570 g(4.5 cups) bread flour

11 g( 1.7 teaspoon) salt

4 g(1.2 teaspoon) instant yeast

440 g(2 cups) water ( cold 13°C)

 

Mix all ingredients in a large bowl. Use a wooden spoon to mix slowly until there are no more dry spots( 1-2 minutes).

Leave it for 5 minutes to rest and fully hydrate.

Then mix on medium speed for 1 minute.

Cover and leave it to rest for 10 minutes.

Stretch and fold( https://www.youtube.com/watch?v=1timJlCT3PM ) the dough 3-4 times within 40 minutes with a 10 minute rest between each procedure.

After the last one- cover and put immediately in the fridge.

It`s best to be used after 12-18 hours fermenting there( can be used for up to 4 days).

On baking day- remove from refrigerator and let rest at room temperature for 1 hour.

Shape the dough into 2 loafs, cover and let it rise for 1 hour.

Bake in preheated oven at 220° for 12 minutes, then lower the temperature to 200°C and finish baking for 15 more minutes. The whole baking should take no more than 28-32 minutes; after the first 12 minutes the breads may be covered with baking paper to prevent from over burning the top.

Take out of the oven and let cool on a wire rack.

 

Без захар, без олио, без месене.

Бавно втасване на студено в хладилника осигурява неповторим вкус и осигурява до 4 дни възможност да изберем подходящо време за печене. Също така тестото е подходящо за различни хлябове като чабата, фокача, малки франзели, мекички и пр.

 

От книгата на Питър Рейнхарт „Занаятчийски хляб всеки ден“

570 гр( 4.5 чч) брашно за хляб

11 гр( 1.7 чл)  сол

4 гр (1.2 чл) инстантна мая

440 гр ( 2 чч) вода

Всички съставки се смесват и с дървена лъжица се бърка докато няма сухи очастъци(1-2 минути).

Оставя се 5 минути да почине и да се хидратира напълно.

Бърка се с дървената лъжица на срена скорост още 1-2 минути- докато се образува много меко и лепкаво тесто.

Оставя се да почине 10 минути.

Прави се процедура „разтягане и загъване“ (https://www.youtube.com/watch?v=1timJlCT3PM ) 3-4 пъти през 10 минути в рамките на 40 минути. След последната процедура тестото се покрива и незабавно се прибира в хладилник.Готово е след 12-18 часа втасване на студено, може да се използва до 4 дни.

В деня на печене- извадете от хладилника и оставете на стайна температура 1 час дa се поотпусне.

Върху добре набрашнена маса се изсипва тестото и се оформя на самуни или според желанията.

Покрива се и се оставя да втаса 1 час.

Пече се в предварително загрята фурна на 220°С за 12 минути с пара, след това тавата за пара се маха и температурата се намаля на 200 градуса за още 15 минути . Цялата продължителност на печенето е около 27-32 минути.

След вадене от фурната се оставя да изстива върху решетка.

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>