Затоплящи курабийки “WINTER IS COMING”

 

Дъвчаща курабийка със запомнящ се траен ароматен букет, акумулираща нежни затоплящи тялото вълни – кой би питал за нещо друго в менюто. Това с акумулирането между другото идва от щипката черен пипер и парченцата захаросан джинджър, не е да си измислям.

Не съдържат каквато и да е мазнина( дори жълтък), което ги прави особено популярни около празниците- в смисъл времена пословични с неусетното изпускане на стадото бизони през изрядно поддържаната лична диета.

 

Захаросан джинджър лесно може да се намери по пазарите и големите магазини при щандовете със сушени плодове.

Още по-лесно е да си направите в къщи: пресен джинджър( примерно половин кило) се реже на тънко по ширина и се вари 10 минути, изцежда се от водата( с която може да си направите страхотна лимонада), прехвърля се в тенджера със захарен сироп( по 2 чаени чащи вода и захар) и се вари до точката на бурно кипене. Извадете колкото ждинждър трябва за рецептата и го оставете на решетка да поизсъхне. Останалото количество пресипете заедно със сиропа в буркан и щом изстине напълно сложете в хладилник- ще е добър следващите 6 месеца.

Периодично може да вадите по малко от буркана и  да овалвате в нерафинирана захар- трудно може да се намерят по-вкусни и здравословни „желирани бонбони”. Така вместо купешки пакетирани бавнодействащи отрови ще си похапрате храна за космонавти.

 

 

Адаптирано по  рецепта от “Barefoot Contessa at Home” на Ina Garten

 

За 25 курабийки

 

150 гр. кафява захар

75 гр. пюре ябълки*

45 гр. меласа( най-добре „mild-flavored”, защото „dark” е с прекалено наситен вкус, може да замените с пчелен мед, сироп агаве или петмез)

 

2 белтъка

 

315 гр. брашно

1 Ч.л. сода

2.5 Ч.л канела на прах

2.5 Ч.л. сух джинджър на прах

¼ Ч.л. карамфил( току що смлян в хаванче)

½ Ч.л черен пипер ( току що смлян в хаванче)

¼ Ч.л сол

 

100 гр. захаросан джинджър

 

*пюре: обелени и изчистени ябълки се задушават в 1 пръст вода за 3-5 мин. под капак, след което водата се изхвърля,смачват се с вилица на пюре и се бъркат отхлупени на средносилен огън за още 5 минути да стегне

 

1. Бийте захарта, ябълковото пюре и меласата пълни 5 минути( най-добре в кухненски робот, може и с миксер или на ръка с тел за разбиване).

 

2. Добавете белтъците и бийте още 1 минута.

 

3. Добавете към тях добре смесените сухи съставки( без захаросания джинджър) и много бавно бъркайте докато напълно се инкорпорират. След това бийте по-бързо за 1 минута.

 

4. Добавете захаросания джинджър и разбъркайте добре. Охладете в хладилника за 2 до 24 часа.

 

5. Разделете охладеното тесто на около 25 части и го оформете на шайби. Може да ги оваляте в захар, ако така ви харесва, това помага и при оформянето. Наредете ги върху кухненска хартия раздалечени на 8-10 см( при печенето ще се разстелят).

 

6. Печете в (предватително!) загрята на 180 градуса фурна за 12-13 минути- докато при тест с леко натискане с пръст в центъра им се усеща, че са започнали да се стягат.

 

Съхранение: 1 седмица в плътнозатворен съд.

 

 

 

2 коментара по „Затоплящи курабийки “WINTER IS COMING”

  1. Тези бомбички защо съм ги пропуснала?! Нека избутат 2 хляба (количествено) от кифлите, моля!

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>