Rose hip Baklava

There were only rumors and legends about this combination. So there it is- officially unmystified.



Original recipe from the series


…the reflected light of the abundance…


9 filo sheets (from Greek or Turkish shop)

120 gr butter

2 cups walnuts

1.5 cup(180 g) dates

0.5 cup( 120 g) rose hip jam

1 cup( 150 g) quince jam


For the syrup:

2 cups water

1 .5 cup sugar

70 g( 6 Tbsp) rose hip jam

few drops rose water(optional)

1 drop lavender oil (optional)


1. Walnuts are baked slightly on a dry pan for 5 minutes( until fragrant and slightly turn color, but not browned!!) .

Mix together the dates, jams and nuts( in blender).

2. 3 filo sheets a put one by one in a baking dish(25/35 sm) and each sheet is brushed with melted butter really good all over.

Put half of the mixture on top of the last sheet and spread it.

On top of the spread put the other 3 filo sheets- each sheet is brushed with melted butter.

Then put the other half of the mixture and on top of that the last 3 filo sheets(brushed with melted butter).

3. Bake the baklava in preheated oven on 170°C for 30 minutes( until golden brown). Take out of the oven and let cool down in the pan.

4. Make the syrup- put the water and sugar in a small pan on slow fire and boil for 30 minutes covered. Then add the rose hip jam and boil another 15 minutes, stiring from time to time.

When cooled down to warm- put the rose water and lavender and stir.

Pour the warm( not hot) syrup over the cold baklava.

When everything is cold, cover it and put it in the fridge.



9 кори за баница

120 g масло

2 чч орехи

1.5чч фурми(180 g) ( пресни)

0.5 чч( 120 g) шипков мармалад

1 чч( 150 g) дюли мармалад

За сиропа:

2 чч вода

1.5 чч( 200 g) захар

70 г шипков мармалад

15 капки розова вода

3 капкки лавандулово масло


1. Орехите се пекват за 5 минути на сух тиган( леко да си променят цвета, но не да изгарят).

2. Смесват се фурмите, сладката и ядките.

2. В тава 25/35 см се редят 3 кори, покриват се с половината плънка, после още 3 кори, другата половина плънка и накрая последните 3 кори.

Всяка кора се маже ОБИЛНО с масло!!

3. Пече се на 170 градуса за 30 минути. Оставя се да изстива в тавата.

4. Сироп: водата и захарта се оставят на слаб огън леко да ври за 30 минути. Добавя се шипковия мармалад и се оставя да ври още 15 минути.

Когато леко поизстине се добавя розовата вода и лавандулата.

Залива се с топъл( не горещ) сироп вече изстиналата баклава.




Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *



Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>