Coconut Baklava

Insanely creamy.

 

Original pechen.bg recipe from the series

HARVEST MOON

…the reflected light of the abundance…

 

9 filo sheets (from Greek or Turkish shop)

100 gr butter

2 cups coconut(230 g) flakes( whole fat)

1.5( 230 g) cup fresh dates

 

For the syrup:

0.5 cup water

1 cup( 200 g) sugar

400 ml coconut cream

50 gr maple syrup

 

1. Mix together the coconut flakes and the cleaned dates- stir until kind of a dough forms( in a blender).

2. 3 filo sheets a put one by one in a baking dish(25/35 sm) and each sheet is brushed with melted butter really good all over.

Put half of the coconut mixture on top of the last sheet and spread it.

On top of the spread put the other 3 filo sheets- each sheet is brushed with melted butter.

Then put the other half of the coconut mixture and on top of that the last 3 filo sheets(brushed with melted butter).

3. Bake the baklava in preheated oven on 170°C for 30 minutes( until golden brown). Take out of the oven and let cool down in the pan.

4. Make the syrup- put the water and sugar in a small pan on slow fire and boil for 30 minutes covered. Then add the coconut cream and boil another 15 minutes, stiring from time to time.

When cooled down to warm- put the maple syrup and stir.

Pour the warm( not hot) syrup over the cold baklava.

When everything is cold, cover it and put it in the fridge.

 

 

9 кори за баница

100 g масло

2 чч кокос(230 g) стърготини(пълномаслени)

1.5( 230 g) чч фурми( пресни)

 

За сиропа:

0.5 чч вода

1 чч( 200 g) захар

400 ml кокосова сметана

50 gr кленов сироп

 

1. Смесете фурмите и кокоса( в процесор) и бъркайте до образуване на нещо като тесто.

2. В тава 25/35 см се редят 3 кори, покриват се с половината плънка, после още 3 кори, другата половина и накрая последните 3 кори.

Всяка кора се маже ОБИЛНО с масло!!

3. Пече се на 170 градуса за 30 минути. Оставя се да изстива в тавата.

4. Сироп: водата и захарта се оставят на слаб огън леко да ври за 30 минути. Добавя се кокосовата сметана и се оставя да ври още 15 минути.

Когато леко поизстине се добавя кленовия сироп.

Залива се с топъл( не горещ) сироп вече изстиналата баклава.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>