Вегетарианска разновидност на тази лятна класика.
2 патладжана( големи)
1-2 сл мазнина
3 глави лук
100 гр гъби
100 гр домати( рендосани на пюре)
2 чушки( нарязани)
сол
чер пипер
1 чл шарена сол
3-4 скилидки чесън( смачкани)
1 чл куркума( пожелание)
1-2 люти чушки( пожелание)
200 гр сирене
200 гр кашкавал
Сусам за поръсване
Патладжаните се режат наполовина по дължина и се издълбават с лъжица на около 0.5 см от обвивката като се внимава тя да не се пробие. Сърцевината се нарязва на малки парчета.
На дъното на издълбаните патладжани слагаме натрошеното сирене.
В голяма тенджера запържваме леко лук.
Добавят се гъбите, чушки, доматите, сърцевината от патладжан и подправки. На среден огън се бърка докато остане на мазнина( 10-15 мин).
С тази смес пълним половинките патладжан и подреждаме в тава.
Пече се на( предварително загрята) силна фурна за около 20мин.
Вадим на бързо тавата,за до поръсим с настъргания кашкавал и най-отгоре със сусам.
Връщаме във фурната да се запаче зе още 10 минути.