Сред многобройните проби-грешки по вариациите на тема конфитюр, тази комбинация от боровинки с малко смокини и солидно парче джинджифил направи моментално впечатление по свички параграфи.
Желирана разкошотийка с изненадващо богата палитра от балансирани вкусове.
1 кг боровинки
200 гр смокини
500 гр желираща захар( или обикновена захар+ 2 сл сух пектин)
сок от 1/2 лимон
2 см джинджифил( фино нарязан)
Малка щипка канела( пожелание)
Всичко се смесва във висока(!!! че пръска доста) тенджера. Слага се на умерен огън.
Бърка се леко и ПОСТОЯННО, за да не загаря и да не заври само от едната страна!
В момента когато заври- огънят се увеличава до силен и се бърка чевръсто.
От момента на завирането се засичат 5 минути, след които се спира огънят и без да се бавим сипваме конфитюра в (предварително затоплени във фурна) буркани и веднага завинтваме капачките.
След няколко часа проверяваме бутона на капачките и ако някой не се е затворил го прибираме в хладилник. Вакумиралите се съхраняват на стайна температура, на тъмно и сухо място за 12 месеца.