Конфитюр Боровинки и Смокини с Джинджифил

Сред многобройните проби-грешки по вариациите на тема конфитюр, тази комбинация от боровинки с малко смокини и солидно парче джинджифил направи моментално впечатление по свички параграфи.

Желирана разкошотийка с изненадващо богата палитра от балансирани вкусове.

 

1 кг боровинки

200 гр смокини

500 гр желираща захар( или обикновена захар+ 2 сл сух пектин)

сок от 1/2 лимон

2 см джинджифил( фино нарязан)

Малка щипка канела( пожелание)

 

Всичко се смесва във висока(!!! че пръска доста) тенджера. Слага се на умерен огън.

Бърка се леко и ПОСТОЯННО, за да не загаря и да не заври само от едната страна!

В момента когато заври- огънят се увеличава до силен и се бърка чевръсто.

От момента на завирането се засичат 5 минути, след които се спира огънят и без да се бавим сипваме конфитюра в (предварително затоплени във фурна) буркани и веднага завинтваме капачките.

След няколко часа проверяваме бутона на капачките и ако някой не се е затворил го прибираме в хладилник. Вакумиралите се съхраняват на стайна температура, на тъмно и сухо място за 12 месеца.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>