Деликатесни курабийки, включващи само 5 прости съставки( без да броим щипката сол). Лесни за правене, но непосилно трудни за отказване.
Клонят към гурмето, без да трябва кой знае колко префърцунени матеряли- може да се каже: ореховки с шам фъстък.
Меки, извънредно дъвчащи, ароматни и засищащи.
За 30 курабийки:
1 белтък
щипка сол
1 чаша захар
1 чаша шам фъстък( смлян)
2-3 сл брашно( пшенично, ръжено или нахутено)
сока и настъргана кора от половин лимонов ( или лайм)
Белтъкът и щипката сол се разбиват на сняг. Добавя се захарта и леко се разбърква. Добавят се шам фъстък, брашно, лимонов сок и кора( ако ви е мил животът- използвайте био лимон, че в кората на обикновените има всякакви химии) и отново леко се разбърква.
( Част от шам фъстъкът може да се замени с бадем и маково семе)
С помощта на чаена лъжичка се подреждат на малки купчинки в тава( застлана с хартия за печене), като се оставя по 3-4 см меду тях, защото при печенето сами се разстилат.
Пече се в предварително затоплена на 190 градуса фурна за 12-14 минути( готови са когато покафенеят по краищата).
Оставят се да изтинат върху решетка.