Каквото и да се каже за вкуса на този пастет- би било твърде малко.
Преливащо изобилие от изтънчени аромати( сред които се открояват гъби, орехи и коняк) гарантира мимолетното откъсване от изкривената нереалност на 2020 г. Изключете си телевизора( вирусът е най-вече там) и защо пък да не си направите точно ей тази разкошотийка?!
3-4 сл масло
1 стрък праз
3-4 скилидки чесън
2 см джинджифил
1-2 люти чушки
300 гр гъби( печурки)
1 сл кимион
1 сл градински чай
2 сл мащерка
1 сл розмарин
сол и черен пипер
2сл червен пипер( пушен)
2 сл коняк
100 гр червено цвекло( сварено)
400 гр леща( сварена; най-добре черна( френска))
100 гр орехи
Празът се задушава в масло за 2-3 минути. Добавят се чесън, джинджифил и люта чушка и се задъшават за още 1 минута. Добавят се гъбите( почистени и нарязани) и подправките и се задушава на умерен огън.
Малко преди да се махне от огъня се добавя и конякът.
След махане от огъня по желание се добавя малко соев сос, уорчестър сос и шарлан.
Задушените гъби се пасират. Добавят се цвекло, леща и орехи и всичко се пасира до фина паста.
Сместа се сипва в буркан и се залива отгоре с малко разтопено масло.
Добър е още топъл, също и студен. Обикновено се маже на филия.