Пастет от гъби и леща( вегетариански)

Каквото и да се каже за вкуса на този пастет- би било твърде малко.

Преливащо изобилие от изтънчени аромати( сред които се открояват гъби, орехи и коняк) гарантира мимолетното откъсване от изкривената нереалност на 2020 г. Изключете си телевизора( вирусът е най-вече там) и защо пък да не си направите  точно ей тази разкошотийка?!

 

 

3-4 сл масло

1 стрък праз

3-4 скилидки чесън

2 см джинджифил

1-2 люти чушки

300 гр гъби( печурки)

1 сл кимион

1 сл градински чай

2 сл мащерка

1 сл розмарин

сол и черен пипер

2сл червен пипер( пушен)

2 сл коняк

100 гр червено цвекло( сварено)

400 гр леща( сварена; най-добре черна( френска))

100 гр орехи

 

Празът се задушава в масло за 2-3 минути. Добавят се чесън, джинджифил и люта чушка и се задъшават за още 1 минута. Добавят се гъбите( почистени и нарязани) и подправките и се задушава на умерен огън.

Малко преди да се махне от огъня се добавя и конякът.

След махане от огъня по желание се добавя малко соев сос, уорчестър сос и шарлан.

Задушените гъби се пасират. Добавят се цвекло, леща и орехи и всичко се пасира до фина паста.

Сместа се сипва в буркан и се залива отгоре с малко разтопено масло.

Добър е още топъл, също и студен. Обикновено се маже на филия.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>