Сушени райски ябълки

Сушенето на райски ябълки е продължителен процес. Той възнаграждава с деликатния меден аромат на един от най-ценените сухи плодове на пазара.

 

За сушене стават само твърди райски ябълки, които лесно могат да се белят.

Дръжките и малко ( 1 см) от сърцевината се изрязват.

Обелват се и подреждат в дехидратор.

Могат да се сушат цели- това е традиционният метод, осигуряващ бавно сушене и максимална мекота и високо качество.

Но може и да се направят по 4-5 разреза по дължина- така ябълките остават цели, като при свиването си( докато съхнат) тези разрези се отварят. По този начин изсъхват по-бързо и запазват светлия си цвят. Така обаче ще бъдат по-твърди накрая.

Първият ден от сушенето протича при постоянно включен дехидратор на 57°C.

След 16 часа дехидраторът се изключва за 2-3 часа- за да не изсъхват прекалено много от вън.

През следващите дни дехидраторът се включва и изключва през 2-3 часа, като всеки следващ ден се удължават периодите, в които НЕ работи. Температурата също се намаля на 45°C.

Принципът е- колкото по-бавно се сушат, толкова по-меки и вкусни ще се накрая.

Процесът на сушене продължава 1-2 седмици, като след 4-5 дни дехидраторът се включва само от време на време за кратки периоди.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>