Сушенето на райски ябълки е продължителен процес. Той възнаграждава с деликатния меден аромат на един от най-ценените сухи плодове на пазара.
За сушене стават само твърди райски ябълки, които лесно могат да се белят.
Дръжките и малко ( 1 см) от сърцевината се изрязват.
Обелват се и подреждат в дехидратор.
Могат да се сушат цели- това е традиционният метод, осигуряващ бавно сушене и максимална мекота и високо качество.
Но може и да се направят по 4-5 разреза по дължина- така ябълките остават цели, като при свиването си( докато съхнат) тези разрези се отварят. По този начин изсъхват по-бързо и запазват светлия си цвят. Така обаче ще бъдат по-твърди накрая.
Първият ден от сушенето протича при постоянно включен дехидратор на 57°C.
След 16 часа дехидраторът се изключва за 2-3 часа- за да не изсъхват прекалено много от вън.
През следващите дни дехидраторът се включва и изключва през 2-3 часа, като всеки следващ ден се удължават периодите, в които НЕ работи. Температурата също се намаля на 45°C.
Принципът е- колкото по-бавно се сушат, толкова по-меки и вкусни ще се накрая.
Процесът на сушене продължава 1-2 седмици, като след 4-5 дни дехидраторът се включва само от време на време за кратки периоди.