Паниран карфиол

Не е най-здравословната манджа, но е ПРЕКАЛЕНО вкусно, а и зимата си трябва нещо мазничко, особено ако е пости.

 

Адаптирано по рецепта на Адирадж дас „Ведическо кулинарно изкуство”

 

125 гр. брашно от нахут

100 гр. типово брашно пшеница

2 Ч.л. кориандър( смлян току-що в хаванче)

1 Ч.л. кимион( смлян току-що в хаванче)

¼ Ч.л. лют червен пипер

1/2 Ч.л канела на прах

1.5 Ч.л куркума

250 гр. вода

по желание може да сложите 1 яйце

 

2 Ч.л. сол

½ Ч.л. бакпулвер

 

700 гр. карфиол( качупен на едри парчета- колкото голям орех)

 

олио за пържене

 

1. Смесете съставките за панировката, без солта и бакпулвера. Може да добавите и 1 яйце, ако това ви е по вкуса. Разбъркайте добре и оставете в хладилник за 24-48 часа.

 

2. Добавете солта и бакпулвера и разбъркайте добре. Изсипете върху начупения карфиол и внимателно разбъркайте, за да се разпредели равномерно панировката. Не се престаравайте и внимавайте да не натрошите карфиола( който не трябва  да варите предварително).

 

3. Пържете във висок съд в поне 3 пръста много силно загрята мазнина.Отцедете върху кухненска харатия.

 

Поръсете( по желание) с току що смлян черен пипер, по няколко капки сок от лимон и натурален соев или терияки сос, магданоз.

Поднесете веднага, но са чудно вкусни и на другия ден.

 

 

 

2 коментара по „Паниран карфиол

  1. От здравословна гледна точка, за да избегнем пърженето, не може ли 1-во да се бланшира карфиола и след това да се запече върху готварска хартия?

  2. Даже само бланширан за не повече от 1-2 минути( и със сметанов сос за топване) си върви със всичко и постоянно. Има обаче и такъв момент, че по структура( и вкус) карфиола си е перфектния зеленчук за паниране.

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>