Уникално елементарен шоколадов мус, чийто вкус изцяло зависи от качеството на малкото на брой използвани съставки.
Не се изкушавайте да си спестявате работа с помощта на миксер или блендер. Само с тел имате пълния контрол върху степента на разбиване. Да не говорим за терапевтичния ефект от усилието и медитативния досег с чудното трансформиране на продуктите под ръцете ви. Бийте го като истински Про.
Единствената помощ при тази рецепта нека да ви бъде Петият елемент.
рецепта: даде ми я сладката Роберта- pastry chef-а на “Villa Kula” Chicago
1 С.л захар
3 жълтъка( тук използвах домашни яйца)
200 гр. тъмен шоколад( използвах Valhrona Caraibe 66%)
35 гр. масло
1/4 Ч.л. черен пипер( току що смлян)
1 С.л. захар
3 белтъка
80 гр. сметана( в никой случай не използвайте растителна)
1/4 Ч.л. сол
1. Бийте жълтъците със захарта докато си увеличат обема 3 пъти.
2. Добавете леко разтопените (на водна баня) шоколад и масло и черния пипер. Много внимателно и бавно разбъркайте с шпатула.
3. Добавете разбитите белтъците( бити със захарта до получаване на полу-твърди връхчета). Много внимателно и бавно разбъркайте. Не прекалявайте, не е нужно да са идеално смесени.
4. Добавете щипка сол и сметаната(бита до получаване на полу-твърди връхчета). Много внимателно и бавно разбъркайте, без да се престаравате. Изсипете в метален съд( или в индивидуални формички) и загладете отгоре с шпатула. Охладете в хладилник поне 3 часа преди да поднесете.
Съхранение: 5 дена в плътнозатворен съд в хладилник.
This is cool!