Зеле и кестени на фурна

Адаптирано по рецепта от „Mastering the Art of French Cooking“ на Julia Child

 

Печено в керамична тава Emile Henry

 

400 гр. кестени( 1-во качество гръцки по 20-25 грама всеки, има ги по големите пазари в началото на зимата)

1 С.л. царевично брашно

2 С.л. порто

450 мл. бульон( по избор)

3 С.л. масло( или зехтин)

2 Ч.л. сол

 

700 гр. зеле( бланширано за 1-2 минути)

 

 

1. Обелените кестени( това най-лесно става ако ги бланширате за 1 минута в бурно вряща вода, след което хвърлете водата, вадете по 3 и бързо захлупвайте тенджeрата, за да не засъхват- обелете от корите и от ципите докато са топли) се изсипват в тава 24/24 см.( кръгла 26 см.) и се заливат с леко затоплените и добре разбъркани царевично брашно, порто, бульон, масло и сол. Покрийте с алуминиево фолио.

 

2. Печете( по-скоро това е бавно задушаване) в предварително загрята на 175 градуса фурна 45-60 минути.

 

3. Извадете от фурната, прибавете зелето, разбъркайте. Покрийте отново с фолиото и върнете във фурната за 15 минути.

 

4. Махнете фолиото и запечете за още 10 минути.

 

Поръсете с току що смлян черен пипер.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>