Пълнозърнест с квас

Пълнозърнестият хляб си е извоювал славата на твърдо и глетаво подобие на кекс, което само след разпалените разяснения на някой ентусиаст кое и защо ТРЯБВА да ти харесва си склонен да сложиш на масата. След време някак си започваш дори да го харесваш. Но каквото и да е това, то не е мекичкото и бухнало нещо, което винаги ще наричаш хляб.

 

Това не е задължително да е така.

 

Пълнозърнестият хляб лесно може да стане на ХЛЯБ- тесто с висока влажност е начина да го получите.

 

Рецепта:

 

По технологията на „Занаятчийски хляб без месене” http://pechen.bg/?p=39 със следните разлики:

 

 

При „ВТОРА ФАЗА: Забъркване на тесто” съставките са:

 

480 гр. нов квас

360 гр. вода

360 гр. пълнозърнесто брашно( тип 1850)

100 гр. типово брашно( тип 1150)

25 гр. петмез( или сок от агаве, нерафинирана захар и пр.)

25 гр. зехтин( или шарлан, олио и пр.)

16 гр. сол

 

Продължава се по описания начин.

 

Забележка: При забъркването на новия квас може да се добави 60 гр. ръжено брашно( като съответно се намали от пшеничното). Също се препоръчва вместо вода новият квас да се приготви с домашна суроватка( от извара пресечена с кисело мляко, в никакъв случай с лимонена киселина)- така се ограничава действието на ензимите( които при ръжта са по принцип в повече).

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>