Бадемов кекс с марципан

Тази рецепта може безкрайно да бъде модифицирана( например ако харесвате по-сладко или по-тежко, добавете 2-3 С.л. захар и/или 50 гр масло). Има и безброй приложения- от обикновено парче кекс със зашеметяваш вкус, до разрязан на 3 или 4 шайби блат за торта. И абсолютно винаги се получава.

 

Адаптирано по „Chez Panisse Desserts“ от Lindsey Remolif Shere

 

220 гр. захар

220 гр. марципан( рецепта по-долу)

180 гр.(разделено на 40+140гр.) брашно

 

220гр. масло

1 ванилия

6 яйца

1 С.л. Disaronno

 

 

¾ Ч.л. сол

1.5 Ч.л. бакпулвер

 

1. В кухненски процесор на средна до бърза скорост разбийте захарта, бадемовата паста и само 40 гр. от брашното до получаване на фини трохи.

 

2. Тогава добавете на малки порции маслото и ванилията и продължете да бъркате докато сместа стане гладка и пухкава.

 

3. Едно по едно прибавете яйцата, като добре разбърквате след всяко. Към края прибавете и бадемовия ликьор.

 

4. Смесете в купа останалите 140 гр. брашно със солта и бакпулвера. На 2-3 порции ги прибавете към пастата, като МНОГО ВНИМАТЕЛНО разбърквате, най-добре на ръка в широка купа като бавно обирате дъното с шпатула. Не се престаравайте с последното разбъркване.

 

5. Пресипете в 23 см. кръгла тава, висока поне 5 см.- дъното покрито с хартия за печене. Веднага поставете в предварително загрята на 165 градуса фурна и печете 60-70 минути- докато при леко натискане с пръст в центъра му се усеща, че се е стегнал.

Извадете от фурната и оставете да изстине във формата. Когато напълно изстине го извадете от нея( помага ако за секунди загреете дъното).

 

Съхранение: 4 дена в добре затворен съд( или опакован) на стайна температура.

 

 

Бадемова паста (марципан)

Тази рецепта е оптимизирана за кухненски процесор.

 

400 гр. бадеми(най-добре по-ситен и ароматен сорт, а не големи и млечни, от които обикновено се прави индустриалният марципан)

200 грама пудра захар( най-добре бяла и нерафинирана- такава може да се намери в био магазините)

100 мл. вода

2 С.л. петмез ( може пчелен мед или сироп агаве)

1 С.л. Disaronno или друг бадемов ликьор(по желание)

 

1. Обелете бланшираните за 1 минута бадеми и ЛЕКО ги запечете( това  е по-скоро изсушаване) за 8-10 минути във фурна (!!предварително) загрята на 120 градуса. Докато са още топли ги смелете в кухненски процесор – трябва да станат на фина гладка маса. Прибавете 1-2 С.л. вода за да облекчите този процес.

 

2. Смесете захарта, водата, петмеза в тенджера и на силен огън без да се бърка изчакайте буйно да заври( докато достигне 108 градуса). Махнете от огъня и добавете (ако използвате) бадемовия ликьор.

 

3. Бавно сипете сиропа на тънка струя върху бадемите, докато кухненския процесор работи. Поне няколко пъти спирайте и с шпатула обирайте стените на купата и разбърквайте- докато всичко стане на фина гладка маса.

 

Може да се направи в комбинация с други ядки и вкусове – например ½ чаша шамфъстък ще оцвети пастата в зелено, 2-3 С.л. сок от цвекло я правят розова, а с настъргана кора от био портокали просто се омълчава празненството.. за много кратко.

 

Съхранение: плътно опакован във фолио и в хладилника, марципанът остава добър за 6 месеца – запасете се преди да е започнала празничната треска.

Отлично се капсулова и съхранява (вместо във фолио) в заливка от тъмен шоколад ( над 70% какао)- тук разбира се възниква проблемът да бъде опазен от изяждане в този си вид преди да успее да дочака епохалните бъдещи проекти, заради които именно беше толкова добре съхранен.

 

 

 

 

8 коментара по „Бадемов кекс с марципан

  1. Pingback: Дрезденски Щолен | Печен

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>