Amaretti

Хрупкави и ароматни. Класическа за северна Италия комбинация- 50/50 бадеми и кайсиеви ядки.

 

 

70 гр. бадеми

70 гр. кайсиеви ядки

70 гр. пудра захар

1 Ч.л. брашно

 

2 белтъка

щипка сол

70 гр. кристална захар

 

1 Ч.л бадемов ликьор( най-добре Disaronno) ( по желание)

 

 

1. Обелете (бланшираните за 1 минута) бадеми и кайсиеви ядки и ЛЕКО ги запечете( това  е по-скоро изсушаване) за 8-10 минути във фурна (!!предварително) загрята на 120 градуса. Докато са още топли( не горещи) ги смелете заедно с пудрата захар и лъжичката брашно в кухненски процесор – трябва да станат на фин пясък( но не на паста).

 

2. Разбийте белтъците като постепенно добавяте първо щипка сол, а след като започнат да стягат и лъжица по лъжица кристалната захар. Бийте до образуване на твърди връхчета.

 

3. На три порции сипете сухите съставки върху мокрите, като след всяка добавка  ВНИМАТЕЛНО разбърквате, без да се престаравате- целта е да не спаднат белтъците. Към края прибавете и лъжичката бадемов ликьор(ако използвате). Накрая сместа НЕ трябва да е напълно хомогенна.

 

4. С помощта на 2 чаени лъжички(или шприц) оформете (в тави застлани с хартия за печене) около 30 сладки с не особено правилна форма- при печенето ще се поразтекат и дооформят. Печете за 20 мин. в предватително загрята на 150 градуса фурна( с изключен вентилатор).

Изключете фурната и ги оставете за още 20 мин. да се изсушат.

Извадете и когато са се стегнали достатъчно ги прехвърлете върху решетка да доизстинат.

 

 

Съхранение: В затворен съд( буркан) на стайна температура са добри за 2-3 седмици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>