Хрупкави и ароматни. Класическа за северна Италия комбинация- 50/50 бадеми и кайсиеви ядки.
70 гр. бадеми
70 гр. кайсиеви ядки
70 гр. пудра захар
1 Ч.л. брашно
2 белтъка
щипка сол
70 гр. кристална захар
1 Ч.л бадемов ликьор( най-добре Disaronno) ( по желание)
1. Обелете (бланшираните за 1 минута) бадеми и кайсиеви ядки и ЛЕКО ги запечете( това е по-скоро изсушаване) за 8-10 минути във фурна (!!предварително) загрята на 120 градуса. Докато са още топли( не горещи) ги смелете заедно с пудрата захар и лъжичката брашно в кухненски процесор – трябва да станат на фин пясък( но не на паста).
2. Разбийте белтъците като постепенно добавяте първо щипка сол, а след като започнат да стягат и лъжица по лъжица кристалната захар. Бийте до образуване на твърди връхчета.
3. На три порции сипете сухите съставки върху мокрите, като след всяка добавка ВНИМАТЕЛНО разбърквате, без да се престаравате- целта е да не спаднат белтъците. Към края прибавете и лъжичката бадемов ликьор(ако използвате). Накрая сместа НЕ трябва да е напълно хомогенна.
4. С помощта на 2 чаени лъжички(или шприц) оформете (в тави застлани с хартия за печене) около 30 сладки с не особено правилна форма- при печенето ще се поразтекат и дооформят. Печете за 20 мин. в предватително загрята на 150 градуса фурна( с изключен вентилатор).
Изключете фурната и ги оставете за още 20 мин. да се изсушат.
Извадете и когато са се стегнали достатъчно ги прехвърлете върху решетка да доизстинат.
Съхранение: В затворен съд( буркан) на стайна температура са добри за 2-3 седмици.