200 гр. кори за баница
5-7 ябълки
1 дюла
Кората на 1 био портокал
150 гр. орехи( пекнати на 120 градуса за 8-10 мин)
2 Ч.л. канела на прах
1 Ч.л. джинджър на прах
1 Ч.л. карамфил( току що смлян в хаванче)
1/2 Ч.л. бахар( току що смлян в хаванче)
100 гр. захар
1 С.л. коняк(по желание), най-добре Grand Marnier
100 гр. шоколад
Масло за мазане на корите(100-150 гр.)
1. Обелените и изчистени ябълки, дюлата, корите портокал и всичко останало без коняка и шоколада се задушава и смачква (с дървена лъжица) на пюре. Бъркайте непрекъснато 5-10 мин. на средносилен огън- докато се изпари излишната вода.
Махнете от огъня и оставете да изстине. Добавете коняка и разбъркайте добре.
2. В тава 24/35 см. застелете последователно 3 кори като намазвате с разтопено масло всяка поотделно. Изсипете и равномерно разстелете половината от плънката. Застелете по описания начин още 3-4 кори. Разпръснете равномерно начупения на парчета шоколад. Отново застелете по описания начин още 3-4 кори. Изсипете и равномерно разстелете втората половината от плънката. Застелете по описания начин оставащите кори.
3. Разрежете (на ромбове) преди да сложите във фурната!!
Печете в умерена фурна( 180 градуса) 15-25 мин.- до златист цвят.
Браво на работилница „Печен“