Бобена плакия постна

Нещо между манджа и гарнитура. Традиционни подправки и вкусове.

рецепта: Димитър Мантов „Българска традиционна кухня“

 

2 Ч.ч. боб( най-добре смилянски)

клонче чубрица

 

2 глави лук

2 С.л зехтин( или олио)

1 Ч.л. червен пипер

1 С.л. брашно

 

джоджен, девисил, босилек, мащерка- сухи и пресни от всички, които ви харесват и имате

 

 

 

1. Бобът се накисва за няколко часа във вода с 1 Ч.л. сода бикарбонат. Измива се и се залива със СТУДЕНА вода. Слага се на силен огън и след като водата заври, тя се изхвърля. Отново се залива със студена вода и се добавя клончето чубрица. След като заври, огънят се намалява до минимум. Ако се наложи, доливайте само с ГОРЕЩА вода. Варете докато е ПОЧТИ омекнал.

 

2. Лукът се запържва в зехтина, добавя се и се разбърква брашното( леко препечено на сух тиган и разбъркано в няколко лъжици от бобения бульон). Разбъркайте вътре и червения пипер.

 

3. Добавете боба( заедно с бульона) и СУХИТЕ подправки. Варете 15 минути и добавете ПРЕСНИТЕ подправки. Махнете от огъня и изсипете в тава. Веднага сложете в силно загрята фурна. Запечете за около 15 минути.

 

 

 

2 коментара по „Бобена плакия постна

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>