Сирийска баклава

Не само по празниците близките ни хора трябва да имат статута на петролни шейхове.


9 листа фини кори за баница

135 гр. масло( най-добре гхи)

 

Плънка:

 

140 гр. шамфъстък( едро смляни)

120 гр. орехи( може да се заменят с шамфъстък, кедрови или други ядки)

120 гр. фурми (с махнати костилки)

¼ Ч.л. сол

 

Сироп:

 

2 Ч.ч. вода

1.5 Ч.ч. захар( може да замените част от захарта с мед или петмез от фурми)

1 малък портокал- сока+кората( ако ви е мил животът, използвайте кората на непръскан био портокал)

5 см. пръчка канела

 

2 капки 100% натурално масло от лавандула( може да се намери във всяка билкова аптека или online)

 

 

1. Сироп- разрежете портокала на половина и изстискайте сока. Нарежете кората( изчистена от ципите, които вместо да изхвърляте, може да си изсушите за чай) на дълги тънки ленти. На средносилен огън кипнете всички съставки( без лавандулата). Веднага намалете огъня до минимум и го оставете ЕДВА да къкри за 45 минути. След като махнете от огъня извадете  портокаловите кори(които може да оваляте в нерафинирана пудра захар- готови бонбони за космонавти) и пръчката канела. Едва сега добавете капките лавандула и разбъркайте.

 

2. Всички кори за баница мажете с разтопено масло по следния начин: леко и навсякъде намажете веднъж( най-добре с четка) и изчакайте да просъхне за секунди, после намажете втори и трети път по същия начин. Наредете 3 кори, разстелете равномерно половината плънка, върху тях наредете още 3 кори, втората половина плънка и накрая останалите 3 кори.

 

3. Разрежете на малки квадрати преди да сложите във фурната. Печете в предварително загрята умерена( 180 градуса) фурна до зачервяване отгоре.

 

4. Притоплете сиропа на средносилен огън и когато баклавата е изстинала напълно я залейте с горещия сироп. Оставете да изстине напълно. Покрийте тавата и оставете на стайна температура. Оставете около 24 часа преди да поднесете.

 

Съхранение: 5 дни на стайна температура.

 

 

 

2 коментара по „Сирийска баклава

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>