Картофи и зеле


 

Любимата зимна манджа в работилницата. За да се насладите на пълния блясък на тази древна ведическа рецепта, изберете сорт картофи с тънки и прозрачни кори, които измийте и почистете добре, но не белете.

 

Адаптирано по рецепта от „Ведическо кулинарно изкуство” на Адирадж дас

 

 

3 С.л. мазнина( може мас, претопено масло, олио)

¼ Ч.л. карамфил( току-що смлян в хаванче)

¼ Ч.л. кардамон( току-що смлян в хаванче)

5 см. пръчка канела

4-5 картофа( средноголеми)

 

½ Ч.л. пресен джинджър

¼ Ч.л. лют червен пипер

¼ Ч.л. куркума

половин зелка( средноголяма)

 

400 мл. бульон(най-добре домашен, със съставки по избор)

сол на вкус

 

 

1. В дълбока тенджера загрейте силно мазнина( но без да пуши или прегаря) пуснете пръчката канела и смляните карамфил и кардамон, разбъркайте, пребройте бавно до 5 и наведнъж сипете нарязаните на средноголеми парчета картофи. Веднага увеличете огъня и разбъркайте докато подправките са равномерно покрили всички парчета. Не се престаравайте при разбъркването, за да не смачкате картофите. Пържете 5-7 минути- само докато започнат да се появяват кафяви петна. С решетъчна лъжица извадете полусуровите картофи в чиния.

 

2. В същата мазнина( ако се налага добавете 1-2 С.л мазнина) запържете за 5-10 секунди джинджъра, червения пипер и куркумата. Добавете нарязаното зеле, разбъркайте добре, за да се разпределят подправките. Пържете 4-5 минути докато омекне. Върнете картофите при зелето, разбъркайте. Добавете загрятия(!! почти да ври) бульон и посолете на вкус. Разбъркайте внимателно.

 

 

3. Намалете огъня до минимум, похлупете и оставете без да бъркате или отхлупвате 30 минути.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>