Любимата зимна манджа в работилницата. За да се насладите на пълния блясък на тази древна ведическа рецепта, изберете сорт картофи с тънки и прозрачни кори, които измийте и почистете добре, но не белете.
Адаптирано по рецепта от „Ведическо кулинарно изкуство” на Адирадж дас
3 С.л. мазнина( може мас, претопено масло, олио)
¼ Ч.л. карамфил( току-що смлян в хаванче)
¼ Ч.л. кардамон( току-що смлян в хаванче)
5 см. пръчка канела
4-5 картофа( средноголеми)
½ Ч.л. пресен джинджър
¼ Ч.л. лют червен пипер
¼ Ч.л. куркума
половин зелка( средноголяма)
400 мл. бульон(най-добре домашен, със съставки по избор)
сол на вкус
1. В дълбока тенджера загрейте силно мазнина( но без да пуши или прегаря) пуснете пръчката канела и смляните карамфил и кардамон, разбъркайте, пребройте бавно до 5 и наведнъж сипете нарязаните на средноголеми парчета картофи. Веднага увеличете огъня и разбъркайте докато подправките са равномерно покрили всички парчета. Не се престаравайте при разбъркването, за да не смачкате картофите. Пържете 5-7 минути- само докато започнат да се появяват кафяви петна. С решетъчна лъжица извадете полусуровите картофи в чиния.
2. В същата мазнина( ако се налага добавете 1-2 С.л мазнина) запържете за 5-10 секунди джинджъра, червения пипер и куркумата. Добавете нарязаното зеле, разбъркайте добре, за да се разпределят подправките. Пържете 4-5 минути докато омекне. Върнете картофите при зелето, разбъркайте. Добавете загрятия(!! почти да ври) бульон и посолете на вкус. Разбъркайте внимателно.
3. Намалете огъня до минимум, похлупете и оставете без да бъркате или отхлупвате 30 минути.