Глазирана ряпа

По рецепта от „Mastering the Art of French Cooking“ на Julia Child

 

 

 

700 гр. ряпа( розова или бяла)

3 С.л. мазнина( гъша/свинска мас може претопено масло или олио)

 

150-200 мл. бульон( домашен, съставки по избор)

2 С.л. масло

1-2 С.л. захар( най-добре нерафинирана)

 

магданоз

 

 

1. Нарежете ряпата на 1/4 , изчистете и обелете. Бланширайте за 3-4 минути в подсолена вода. Веднага изхвърлете водата и оставете отхлупени да просъхват.

 

2. В широка тенджера леко запържете бланшираната ряпа в мазнината за 3-4 минути, докато се появят кафяви петна. Сипете подсоления и загрят( !!почти да ври) бульон, в който сте разтворили маслото и захарта. Похлупете, намалете огъня до минимум и задушете без да разбърквате 20-30 минути.

 

3. Към края махнете капака, за да се изпари излишната течност и да се глазират. Разклащайте енергично тенджерата, за да се покрият парчетата със сгъстяващата се глазура( но не бъркайте с лъжица, за да не ги смачкате).

Махнете от огъня и поръсете със ситно нарязания магданоз.

 

 

Сервиране: топли или студени.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>