200 гр целина( корен) *
сол
2 С.л. мазнина( за задушаване)
600 гр картофи( сварени- най-добре сорт с тънки кори, които почистете добре, но не белете)
60-80 гр масло
сол
пипер( най-добре бял, може и черен)
50-100 гр течна сметана( по желание)
*може да обърнете пропорцията- 600 гр целина на 200 гр картофи
1. Бланшрайте целината( почистена, обелена и нарязана на големи парчета) за 3-5 минути във вряща подсолена вода. Извадете и оставете да се отцеди.
2. Задушете целина в мазнината и част от вода, в която бяха бланширани( колкото едва да ги покрие) за 20 минути на СЛАБ огън.
3. Смачкайте всички съставки за пюрето заедно докато картофите и целината са още горещи( за да може да се разтопи маслото).
Подправете на вкус.