Пюре със задушена целина

 

200 гр целина( корен) *

сол

2 С.л. мазнина( за задушаване)

 

600 гр картофи( сварени- най-добре сорт с тънки кори, които почистете добре, но не белете)

60-80 гр масло

сол

пипер( най-добре бял, може и черен)

50-100 гр течна сметана( по желание)

 

*може да обърнете пропорцията- 600 гр целина на 200 гр картофи

 

1. Бланшрайте целината( почистена, обелена и нарязана на големи парчета) за 3-5 минути във вряща подсолена вода. Извадете и оставете да се отцеди.

 

2. Задушете целина в мазнината и част от вода, в която бяха бланширани( колкото едва да ги покрие) за 20 минути на СЛАБ огън.

 

3. Смачкайте всички съставки за пюрето заедно докато картофите и целината са още горещи( за да може да се разтопи маслото).

Подправете на вкус.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>