Подходящ по всяко време на денонощието. Витамините се усвояват с помощта на мазнини- не забравяйте при сервиване щедро да му ръснете студенопресован зехтин( след като безсрамно надигнете купичката и пресушите еликсира).
Време за приготвяне: 3-5 дена.
1 зелка
вода( най-добре изворна без съдържание на варовик)
сол( на вкус)
1. Нарежете зелката и я намачкайте с ръце. В голяма тенджера залейте с вода колкото да покрие. Подправете със сол- прибавяйте по малко и опитвайте след като добре разбърквате. Натиснете с чиния( или добре измит и изварен речен камък) зелето- така че да не плува по повърхността на водата.
2. Оставете на студено( в неотопляемо помещение) за 3-5 дни- докато ви харесва на вкус и степен на ферментация. Претаквайте по 1-2 пъти на ден( пресипвате сока в друга тенджера и после заливате обратно зелето).
3. След 3-4 дена е готово за консумация. Ако предпочитате по-ферментирало опитвайте как е на вкус и оставете още 1-2 дена.
4. Когато оптималният вкус е достигнат, пресипете залето заедно със сока в буркани и сложете в хладилник.
Съхранение: 10 дена в хладилник.
Обожавам кимчи… този вид за сега не го бях пробвала… но постоянно има кимчи вкъщи
Ще го пробвам и него… Благодаря за идеята.