HAPPY CHINESE NEW YEAR OF THE WATER DRAGON !
ONE LOVE ONE DRAGON
GONG XI FA CA
За 20 кексчета:
Тесто:
250 гр брашно за хляб
170 гр петмез( от грозде или фурми)
1 Ч.л. вода( в която са капнати 2-3 капки лимонов сок)
50 гр претопено масло( т.нар. гхи, става и с обикновено)
Паста:
300 гр фино пасиран сварен нахут
150 гр мед ( или захар( нерафинирана))
1. Смесват се всички съставки за тестото. Омесва се гладко тесто. Оставя се в хладилника( в плътнозатворен съд) до другия ден.
2. Разделете тестото и пастата на 20 равни части и ги оваляйте между дланите на топчета. Работейки с мокри ръце( дръжте купа с хладка вода под ръка) направете от всяко парче тесто плосък диск около 5 см диаметър, сложете топче от пастата по средата и много внимателно го покрийте плътно като притискате тестото докато стане на тънко равномерно покритие. Тази стъпка изисква известна практика, но и първите които пробвате ще се получат.
Декорира се по желание( иначе къде остава забавлението?!!).
3. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.
Извадете от фурната( не я изключвайте) и оставете да поизстинат за 15 минути.
Върнете обратно във фурната и допечете 12-15 минути- до златист цвят.
4. След като изстинат напълно приберете в плътнозатворен съд за 2-3 дена, за да се обмени влага от сърцевината към покритието. Колкото по-дълго стоят в затворен съд, толкова по-меки и ароматни стават.
Съхранение: 2 седмици
Eхее…
) Супер яки!!!