Китайски лунни кексчета

HAPPY CHINESE NEW YEAR OF THE WATER DRAGON !
ONE LOVE ONE DRAGON
GONG XI FA CA

 

За 20 кексчета:

Тесто:
250 гр брашно за хляб

170 гр петмез( от грозде или фурми)

1 Ч.л. вода( в която са капнати 2-3 капки лимонов сок)

50 гр претопено масло( т.нар. гхи, става и с обикновено)

 

Паста:

300 гр фино пасиран сварен нахут

150 гр мед ( или захар( нерафинирана))

 

 

1. Смесват се всички съставки за тестото. Омесва се гладко тесто. Оставя се в хладилника( в плътнозатворен съд) до другия ден.

 

2. Разделете тестото и пастата на 20 равни части и ги оваляйте между дланите на топчета. Работейки с мокри ръце( дръжте купа с хладка вода под ръка) направете от всяко парче тесто плосък диск около 5 см диаметър, сложете топче от пастата по средата и много внимателно го покрийте плътно като притискате тестото докато стане на тънко равномерно покритие. Тази стъпка изисква известна практика, но и първите които пробвате ще се получат.

Декорира се по желание( иначе къде остава забавлението?!!).

 

3. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.

Извадете от фурната( не я изключвайте) и оставете да поизстинат за 15 минути.

Върнете обратно във фурната и допечете 12-15 минути- до златист цвят.

 

4. След като изстинат напълно приберете в плътнозатворен съд за 2-3 дена, за да се обмени влага от сърцевината към покритието. Колкото по-дълго стоят в затворен съд, толкова по-меки и ароматни стават.

 

Съхранение: 2 седмици

 

 

 

Един коментар по „Китайски лунни кексчета

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>