Шоколадов кекс с цвекло

 

Най-вкусен е на втория ден. По желание намажете със заквасена сметана или маскарпоне и поръсете с маково семе.

 

По рецепта на Nigel Slater- “Tender- A Cook and His Vegetable Patch”

 

 

200 гр шоколад (70%)

60 мл силно кафе

200 гр масло

4 жълтъка( леко разбити)

250 гр пюре цвекло( цвеклото задушено за 40-50 мин. и едро намачкано с вилица)

 

140 гр брашно

1 1/4 Ч.л. бакпулвер

щипка сол

40 гр какао на прах(най-добре Valrhona 100% cacao powder)

 

4 белтъка( разбити до бяло със захарта)

200 гр пурда захар( най-добре нерафинирана)

 

 

1. На водна баня разстопете шоколада- бавно и почти без да го бъркате. Не чакайте напълно да се стопи преди да изключите огъня, но оставете съда на водната баня. Добавете горещото кафе и маслото- оставете да се размекне, може и внимателно да го намачкате, но не бъркайте. Отстранете от водната баня и когато поизстине след няколко минути разбъркайте докато се разтопи маслото. Добавете леко разбитите жълтъци и леко разбъркайте.    Добавете цвеклото и леко разбъркайте. Не се старайте напълно да смесите съставките.

 

2. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, солта и какаото на прах. Смесете ги с мокрите съставки и леко разбъркайте. Не се старайте напълно да смесите съставките.

 

3. Добавете разбитите до бяло белтъци и захар. Много внимателно и бавно ги смесете- първо 1/4 , разбърквате и после останалото количество. Не се старайте напълно да смесите съставките.

 

4. Печете в форма( застлана с хартия за печене) с диаметър 23 см за 40-50 минути на 160 градуса- докато по краищата се запече, а в центъра е малко меко. Не препичайте излишно.

 

Ако правите половин доза- печете във форма с диаметър 19 см.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>