Водният дракон( според китайския календар) в действие- половинкилограмова гъба булка в дъбовиите гори на Влахина планина( при Дзен центъра до село Друмохар, югоизточно от Кюстендил).
400-500 гр пряснонабрани гъби( булки, манатарки, пачи крак или др.)
2-3 С.л. масло
2-3 стръка пресен лук
1 Ч.ч. ориз( басмати или др.)
7-8 кайсии( с махната костилка, може и сушени)
½ шепа сушени смокини( може и пресни, също сливи или др.)
1. Гъбите( почистени и начупени( не се използва нож) на хапки) се варят 10-тина минути в 2-3 чаени чаши подсолена вода.
2. През това време, лукът се запържва леко в маслото.
3. Добавя се оризът и той се запържва за 2 минути.
4. Към лука и ориза се добавят гъбите заедно с водата, кайсиите и смокините и пр. Подправя се на вкус( например кардамон и бял пипер). Похлупва се и се вари 12-15 минути БЕЗ да се разбърква дори веднъж.
При поднасяне се поръсва с няколко капки студенопресован зехтин и лимонов сок.