Гъби булки с кайсии и сушени смокини

 

Водният дракон( според китайския календар) в действие- половинкилограмова гъба булка в дъбовиите гори на Влахина планина(  при Дзен центъра до село Друмохар, югоизточно от Кюстендил).

 

 

 

400-500 гр пряснонабрани гъби( булки, манатарки, пачи крак или др.)

2-3 С.л. масло

2-3 стръка пресен лук

1 Ч.ч. ориз( басмати или др.)

7-8 кайсии( с махната костилка, може и сушени)

½ шепа сушени смокини( може и пресни, също сливи или др.)

 

1. Гъбите( почистени и начупени( не се използва нож) на хапки) се варят 10-тина минути в 2-3 чаени чаши подсолена вода.

 

2. През това време, лукът се запържва леко в маслото.

 

3. Добавя се оризът и той се запържва за 2 минути.

 

4. Към лука и ориза се добавят гъбите заедно с водата, кайсиите и смокините и пр. Подправя се на вкус( например кардамон и бял пипер). Похлупва се и се вари 12-15 минути БЕЗ да се разбърква дори веднъж.

 

При поднасяне се поръсва с няколко капки студенопресован зехтин и лимонов сок.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>