Масажирани райски ябълки

 

 

 

Бавносушените „ масажирани“ райски ябълки изискват доста време и внимание, но осигуряват сюблимни резултати( и цена достигаща 5 $ за парче). Те са мармаладено меки отвътре, а бавно избилата по повърхността естествено съдържаща се в тях захар ги прави екстрено симпатични и ги кара да заприличат на захаросани бонбони.

Има още

Туршия от Неугнили Мушмули

Тази нечувана екстравагантност би предизвикала ПОНЕ повдигане на едната вежда дори и на най-оправната българска баба.

Популярна на югоизток от нас туршия свежо разширяваща вкусовите хоризонти.

Има още

Пастет от гъби и леща( вегетариански)

Каквото и да се каже за вкуса на този пастет- би било твърде малко.

Преливащо изобилие от изтънчени аромати( сред които се открояват гъби, орехи и коняк) гарантира мимолетното откъсване от изкривената нереалност на 2020 г. Изключете си телевизора( вирусът е най-вече там) и защо пък да не си направите  точно ей тази разкошотийка?!

 

Има още

Лимонови курабийки със шам фъстък

Деликатесни курабийки, включващи само 5 прости съставки( без да броим щипката сол). Лесни за правене, но непосилно трудни за отказване.

Клонят към гурмето, без да трябва кой знае колко префърцунени матеряли- може да се каже: ореховки с шам фъстък.

Меки, извънредно дъвчащи, ароматни и засищащи.

 

Има още

Kasekuchen

Изварата за този десерт е най-добре да си направим сами. От 2 литра домашно мляко се получава около 400 гр извара- млякото се кипва и се пресича със сока от половин лимон, след което се отцежда в гевгир.

 

Има още

Конфитюр Боровинки и Смокини с Джинджифил

Сред многобройните проби-грешки по вариациите на тема конфитюр, тази комбинация от боровинки с малко смокини и солидно парче джинджифил направи моментално впечатление по свички параграфи.

Желирана разкошотийка с изненадващо богата палитра от балансирани вкусове.

Има още

Raw Baklava

Zero sugar sushi style raw baklava- a true rainbow extravaganza, misty legend among camping communities and just to put it in a nutshell- a nomad`s dream:)

And no- it is NOT VEGAN, there is actually some bee honey inside. So all of the vegan crusaders can very well back the fuck off, there is not enough for everybody ANYWAYZ.

 

R Trademark:

Original pechen.bg

recipe from the series

HARVEST MOON

…the reflected light of the abundance…

 

Има още

halva „White Walker“

 

Iranian flavored halva with rose water and saffron. ZERO SUGAR- sweetened with dates and honey, this exquisite halva( a.k.a.- energy bar) gives those good old slow releasing carbohydrates that will keep you going for hours.

Walking the streets of Iran, every few minutes the foreign traveler is hearing friendly and playful greetings- usually starting “Hey mister…”.

I feel so “White” when somebody calls me “Mister”, almost out of guilt I`m usually at least pointing out my Bulgarian origin- clearing my image of any Imperial dark side. The least I can do, you know.

So that`s how the name “White Walker” came- trying to create a powerful, full nutrition, 100% natural goodies, healthy snack- to just keep up with the shocking for any European friendly mood in Iran:)

 

Има още

Flapjacks

If you a going on a dangerous adventure with uncertain end and slim chances of survival- like populating Mars or other similarly sexy endeavour, of course you gonna need a serious bunch of flapjacks.

Made with barley( no fucking oats here), added some extra dry fruits and nuts, with NO SUGAR ADDED- these little bitches might be the best shit you EVER brought with you from the good ol` mother Earth.

 

Има още

Simit

 

Simit is a turkish bagel.

But it is much easier to make then a bagel, because no boiling of the dough is required.

It is also not so hard and chewy as a bagel, but a bit more soft and tasty.

Dipped in pekmez( fruit molasses) before baking and rolled in sesame seeds… actually to choose a bagel over simit, someone has to experience some kind of mental, or emotional difficulties.

Quite yummy for breakfast or snack, it usually goes well with sweet jam and cheese together.

 

Има още

Natural vacuum sealing

Healthy lazy gourmet.

This is the best short turn method to preserve freshly cooked food:

- easy to make at home with no special procedure

- jars are used( no contact of the hot food with plastic)

- vacuum sealed( naturally by itself from the heat difference while cooling down)

- not sterilized

- keeps the qualities of freshly cooked food for up to 2 weeks

- gives a chance to diversify your menu, or to have a day without cooking

 

Има още

Quince Chunks

This recipe is actually a quince baklava`s spin off – it is the baklava`s inside baked in chunks.

Coming up with a name for those appeared to be a real problem. First the name came as “quince balls” which naturally kinda explain what they are. “Quince energy balls” was also circulating around, but then an enthusiastic friend made a cynical remark that those balls look quite “hairy”.

The name “Quince hairy balls” immediately stuck.

That`s when things began to get out of hand. In the next days serious questions began to pop up- like “who`s QUEEN”, “what balls” and WTF am I even talking about.

Trying a simple explanation that those are just QUINCE( you know) balls made out of SCRATCH only complicated things further.

So… A new approach for naming those bastards was urgently needed, into the direction obviously of simplifying it back to the core.

 

Има още

Coconut Banana Pie

Really hard to stop after the first piece, this light pie comes fully packed with awesome fruit flavors and gooshy chewiness you just don`t believe THIS can be part of the reality.

Even a very little taste should be given ONLY to highly disciplined individuals after assurances they can physically restrict themselves… From eating the whole goddamn thing. WHILE preparing to bake another one. I`ve seen it.

Many times I`ve seen it doing this to good, reasonable people. They are all lost now, don`t want to even look at a pumpkin pie again or whatever.

One last thing- the base layer of this recipe is really close to a TREASURE( so focus now and you`d better recognize)- unorthodox French pastry dough that is veeery easy to make and works for all kind of sweet or salty pies (thanks to David Lebovitz and Paule Caillat for providing that one).

 

Има още

Люто сладко от ягоди

Есенната реколта ягоди доволно застъпи в градината и вече има излишъци. При попълването на запасите със сладко обаче започват да се появяват и загряващи съставки – явно вече се носи полъхът на близката зима- пролетно време не би ми минало през акъла да слагам на ягодите люти чушки.

Иначе без майтап доста сполучливо се връзват двете, свежо така, става и за лятото, особено с нещо шоколадово много си отива.

Има още

Сухари с квас

Квасът прави тези сухари неразвалими дори във влажно време и на практика вечни.

С ръж, 40% семена, подправени и добре осолени- с тях наистина можем да прекосим пустинята… или поне аз мисля съвсем скоро да видя дали стават и за това.

Има още

Бананови тулумбички( banana churros)

И нещичко специално по случай началото на новия Цолкин..( така удобно синхронизиран с И Дзин от Хосе Аргуелес: http://www.13lunas.net/firmaumbral.htm )

Този хрупкав мексикански деликатес не се залива със сироп както сме свикнали с тулумбичките тук, но пък се поднася с чаша горещ шоколад, в който може да си ги топваме.

Пълния разкош просто.

 

Има още

Лесни кифли с квас

 

Без да се налага месене на тесто плюс удобно приготвени от предишния ден( вместо да си направим кухнята на бомбок още от сутринта преди йогата), тези кифли са вкусна и пълноценна закуска( в която няма ни сода, ни мая).

Също така се запазват меки и в отлично състояние поне 3-4 дена( за разлика от (бързовтвърдяващите се) продукти със сода или мая).

Има още

Номадски варен кекс

Сварен в тенджера, за предпочитане на лагерен огън, без да се използва фурна.

С деликатна структура благодарение на основната си съставка- особено апетитния класически къмпинг артикул- консерва кондензирано мляко. Плюс сериозно количество какао.

С такъв завършек на едно гурме къмпинг меню, музиката гарантирано няма да заглъхне до късно през нощта.

 

Има още

Персийски сладолед „Мед и Шафран“

Салепът(orchid militaris) е тайната съставка на този кулинарен шедьовър.

Салеп обикновено се използва за сгъстяване на мляко( съдържа доста нишесте) и подправено с канела е популярно питие на изток. Салеп може да се намери в арабските магазини на женския пазар или може и човек сам да си го набере по планинските поляни.Аз го намирам навсякъде по Балканите.

Освен че е чудесна билка с мощно действие, от него сладоледът добива особено пухкaва структура и стои като мек крем дори когато е добре замразен.

Тези случайно направени открития предизвикаха приятно оживление тук, но за съжаление Работилница Печен не успя да патентова и да натрупа астрономично богатство с тази рецепта, защото излезна клипче първо от Иран, после от Турция, където се оказа че отдавна слагали салеп на сладоледа.

 

Има още

Яйчен ликьор „Eggnog“

Трябва си така презапасяване с яйчено ликьорче в този активен новогодишен период- скоро идва вече китайската н.г., после чакаме персийската и т.н.

Перфектният сос за всякакви студени и топли десерти.

Има още

Сушено еленско ( Elk jerky)

 

Когато Госките Богове са така щедри да ти изпратят на пътя едно магично същество и дори извадиш късмета да го убиеш и да го изядеш…

В България това е трудно да се направи по един естествен и изпълнен с взаимно уважение начин откакто държавни служители забраниха лова с лък и стрели- аномалия на която моментално  трябва да се сложи край.

Има още