хлебчета 4Х4

 

 

Енергийната алтернатива,  когато бензинът свърши. Пикът на петрола дали е достигнат, аз викам дано да не, че язък само дето толкова се биха да го разпределят.

 

След продължително( месеци) усъвършенстване на тази рецепта се достигна до извода, че точни пропорции тук са все едно да обясняваш колко ТОЧНО масло е най-добре човек да си намаже сутринта на препечената филийка. Все пак посочените стойности и дребни детайли( на пръв поглед изглеждащи като чисто преиграване) осигуряват отлично бухване и отворена стуктура- стават пухкави и меки, с незабележима тънка мека коричка.

 

 

½ Ч.ч. ленено семе

½ Ч.ч. тиквено семе

½ Ч.ч. слънчогледово семе

¼ Ч.ч. семена чиа

300 гр. вода( 35 градуса)

 

90 гр. брашно нахут

120 гр. брашно ръж

110 гр. брашно царевица

260 гр. брашно лимец

450 гр. вода( 35 градуса)

 

2 Ч.л. сол

2 Ч.л. мая( суха активна)

 

 

Забележка: Хлебчетата могат и да се омесят- всички съставки( но с 100-150 гр. по-малко вода, иначе много ще лепне по ръцете) се смесват добре и после се месят за 10 минути, до получаване на гладко тесто. Оформят се на хлебчета, които втасват около 2 часа и после се пекат по същия начин.

Вариант на месенето е да се смесят всички съставки( но без маята !!!) за накисване 12-24 часа. След което се добавя маята заедно с 5-6 С.л. брашно и се омесва за 10 минути.

 

1. Семената се накисват в 300 гр. ( 35 градуса) вода за 2-3 часа. Тази стъпка не е задължителна, но допринася за чудесния вкус. Тъй като семената чиа правят водата да се желира, сместа изглежда трудна за работа, но наистина не е проблем да се инкорпорира с брашната в края на омесването на тестото.

 

2. Брашната се смесват добре с 500 гр. вода и се оставят да се накиснат за ½-1 час. След това се добавят солта и маята( размита за 5 минути в 2 С.л. ( 32 градуса)топла вода). Тестото се бърка с дървена лъжица за 3-4 минути, към края темпото на въртене се увеличава. Оставя се 10 минути да си почине и се правят 4-5 „разтягане и сгъване”. Оставя се още 10 минути да си почине.

 

3. Добавят се накиснатите семена и се правят 2-3 „разтягане и сгъване” докато се смесят добре. Оформя се( с мокри ръце) на хлебчета, които се оставят да втасат за около 1 час. Може и малко повече втасване да им трябва, но не трябва да се оставят да превтасат, защото структурата им отслябва и при печенето няма да бухнат достатъчно, а също така може да се появяви и нежелан вкус.

 

4. Пекат се за 15-16 минути на 230 градуса.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>