Култова рецепта от репертоара на Питър Рейнхарт: „Занаятчийски хляб всеки ден“.
КВАС:
40 гр. стар квас
170 гр. брашно за хляб
90 гр. вода( на стайна температура)
ТЕСТО:
готовия квас
60 гр. вода(на стайна температура)
20 гр. мед
3 гр. мая( суха активна)
1 яйце
3 жълтъка
210 гр. брашно за хляб
4 гр. сол
45 гр. захар
170 гр. масло( на стайна температура)
340 гр. сушени плодове( червени боровинки, ананас, череши и пр.- най-добре накиснати за няколко часа в 50-80 гр. Grand Marnier или Амарето.)
230 гр. марципан( рецепта тук: http://pechen.bg/?p=473)
1. Съставките за кваса се смесват и се бъркат 2 минути. След това за около 30 секунди леко се меси. Покрива се и се остава да втаса за 5-8 часа.
2. Медът и маята се размиват във водата за 1 минута. Добавя се квасът и се бърка до пълното им смесване.
3. Добавят се леко разбитите яйце и жълтъците и се бърка до пълното им смесване( около 1 минута).
4. Добавят се брашното и солта и се бърка до пълното им смесване( около 2 минути).
5. Добавя се захарта- постепенно и по ½ лъжица, не преди предишното количество захар да е добре обсорбирано- отнема около 5 минути.
6. Добавя се маслото- постепенно и по ½ лъжица, не преди предишното количество масло да е добре обсорбирано- отнема около 5 минути.
7. Добавят се сушените плодове и бавно се разбъркват( ако сме ги киснали в алкохол, много по-лесно ще ги поеме тестото ако ги поръсим с 3-5 лъжици брашно).
8. Върху леко набрашнена повърхност тестото се оформя( разточва) в правоъгълна форма – 22см на 15 см. Марципанът се разтяга на лента 20 см, слага се почти до ръба по дългата страна на тестото. Тестото се навива на руло- като се започва от страната с марципана, който накрая остава посредата на тестото. Краищата на рулото се притискат надолу и се скриват, оформяйки самун хляб.
9. Самунът се прехвърля в тава( застлана с хартия за печене) и се слага в студена(!!!) фурна, която чак тогава се пали. Пече се на 175 градуса за 50-60 минути( в зависимост от големината- ако сме разделили тестото на 2 може и по-кратко). Проверява се дали е готов като се почука по дъното на хляба с кокалчетата на пръстите- трябва да бие на кухо.
10. Веднага след вадене от фурната се намазва обилно с топено масло( най- добре с помоща на четка) и се поръсва обилно с пудра захар. Да не се разрязва поне първите 8 часа.
Съхраненеие- 2-3 седмици в плътно затворен съд.
Pingback: hot cross buns | Печен