Да се използват сладки тъмни череши с меко месо, а не т.нар. хрущялки, които са воднисти и с твърдо месо.
Най-добре да престои 24 часа в хладилник, за да просъхне, да се слегне и уплътни- за по-изразен вкус и леко дъвчащ ефект.
По рецепта на Scharffen Berger
160 гр. черен шоколад( над 60 % какао)
160 гр. масло
220гр. ( до 300 гр.) захар
4 яйца
140 гр. брашно за хляб( пресято)
200-300 гр. череши( без костилките)
1. Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня.
2. Махат се от банята и към тях се добавят леко разбитите захар и яйца. Леко се разбъркват. Добавя се и брашното и внимателно се разбърква, без престараване. Добавят се и черешите. Пресипва се в леко намазана с масло и поръсена с брашно тава( 24/24 см, най-добре керамична).
3. Пече се на 160 градуса за 35-45 минути( проба с клечка излиза полусуха с по няколко залепнали трохи ).