Оригинална( и едва ли скоро ще бъде надмитата) рецепта на Работилница Печен:)
1 чч грис
100 гр масло
2 чч тиква (настъргана)
1,5 чч мляко(горещо)
1 чч захар
¼ чл индийско орехче
½ чч орехи( пекнати леко)
За шоколадовия ганаш:
100 мл течна сметана
100 гр тъмен шоколад( над 50 % какао)
1. Гриса се запържва в маслото( най-добре в съд с дебело дъно) за 15-20 минути на бавен огън при НЕПРЕКЪСНАТО бъркане с дървена лъжица- докато покафенее леко.
2. Всичко се смесва в тава( най-добре керамична). Мляко се сипва докато продуктите леко плувнат, но не чак да ги покрие.
3. Пече се на умерена фурна(предварителнозагрята) докато стегне и гриса поеме всичката влага- около 20 минути.
4. Когато напълно изстине се залива с щоколадовия ганаш( в кипнатата сметана се прибавя шоколада и се изчаква 1 минута. След това се бърка бавно докато се смесят. Залива се преди да изстине и да се стегне.).
Тези рецепти ме привличат с това,че се употребяват продукти,които аз харесвам -цвекло,моркови,тиква.Искам да ги пробвам и аз.Успехи!
Благодаря, в работилницата наистина вярваме, че използването на качествени местни прости продукти според сезона, комбинирани с минимална сложност, осигурява върховното кулинарно преживяване