Сладки хлебчета

 

Пухкави на душичка.

При изненадващо поднасяне на хора, които никога не са ги опитвали, бъдете внимателни с деликатните отклонения на спонтанните предложения за женитба.

 

Тук подобрената технология на тази любима класика включва бавно втасване на студено, което, освен че обогатява вкуса, е и удобно за разписанието в кухнята- тестото чака в хладилника докато не решим да печем.

 

 

 

1 чл мая( суха инстантна)

3 яйца

½ чч захар

¾ чл сол

½ чч масло

¾ чч мляко

4-5 чч брашно за хляб

 

1. Маята се разтваря в ¼ чч топла вода( до 35 градуса) за 5 минути, но не чак да шупне.

 

2. Яйцата се разбиват леко със захарта и солта за 2-3 минути( да не се смесват преди да е започнато с разбиването, защото яйцата и захарта влизат в реакция).

 

3. Към тях се добавят маслото( стопено) и млякото.

 

4. Накрая се добавя и брашното и се бърка до получаване на гладко и много лепкаво тесто, което едвам се отделя от страните на съда. Оформя се на топка.

 

5. Покрива се плътно и се слага (веднага) в хладилник за 12-24 часа.

 

6. 3 часа преди печенето вадим тестото от хладилника- то ще се е вдигнало леко, но не чак двойно. Разделя се на две. Върху набрашнена повърхност се разточва(всяка половина поотделно) на кръг дебел 1 см. Намазва се отгоре с разтопено масло( като се стига на 1 пръст до ръба на кръга, който остава ненамазан). Реже се като пица- на 12 триъгълника- по диаметъра на 4 и после всяка четвъртинка по на още 3. Триъгълниците се завиват на рула и се  подреждат в тава( застлана с хартия за печене).

 

7. Покриват се с кърпа да втасат за 3-4 часа( ако е топло времето, може и за по-кратко). Заради крехката им структура, подобно на повечето обогатени с масло и захар теста- принципно ¾ от пълното втасване е достатъчно. Особено трябва да се внимава да не превтасват, защото при печенето няма да искат да се вдигнат добре.

 

8. Пече се на 200 градуса за 15-18 минути. След вадене от фурната се махат от тавата и се оставят да изстиват върху решетка.

 

 

 

Един коментар по „Сладки хлебчета

  1. Eй тия, Печен, с малко канела и карамфил! И форма шапка, ако ювелирнеш, сме кат за изложба..

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>