Нещо сладичко за похапване, докато чакаме преждевременната и излишножестока гибел на малкото гейче Джофри.
А после и на отрепаното имбецилче и изкукуригалата му майка. И после…
Тази рецепта на Dourmet превъзхожда както средновековните „Елисаветски лимонови кексчета” от 1690 г., така и промоционално предложената от HBO рецепта, доказвайки, че силата на безплатното споделяне е по-голяма и от най-високобюджетния проект. Така става като се забавляват хората.
За 12 кексчета:
½ чч захар
60 гр масло
1 чл лимонова кора
1 чч брашно
2 сл маково семе
1 чл бакпулвер
¼ чл сол
2 яйца
1/3 чч заквасена сметана
За лимоновия крем:
кората на 2 лимона( ситнорендосана; ако ви е мил животът, използвайте само непръскан био лимон)
1/2 чч захар( може и 4-5 сл повече)
60 гр масло
2 яйца
сок от 1 лимон ( 50 мл)
щипка сол
1. Захарта и маслото за кексчетата се бият докато станат леко пухкави- 2-3 мин. Добавят се сухите съставки и леко се разбърква. Добавят се яйцата(леко разбити) , после и сметаната. Разбърква се внимателно, съставките НЕ трябва да са напълно смесени. С лъжица (на неправилни купчинки) се пълнят формичките за мъфини.
2. Пече се около 20 мин. на умерена фурна. Клечка за зъби бодната в средата на мъфина, трябва да излиза чиста. След вадене от фурната се оставят да изстиват върху решетка.
3. През туй време се прави лимоновия крем: всички съставки се смесват и на слаб огън се бърка докато започне да се сгъстява и лъжицата остава следа по дъното- около 10 мин. Да се бърка непрекъснато и да не се оставя прекалено да се сгъсти, защото може да се пресече.
Маха се от огъня и се оставя да изстине.
4. В кексчетата се прави дупка( например с помощта на малка цилиндрична чашка(за ракия) или с капачка от ботилка). Поръсват се целите обилно с пудра захар, след това дупките се пълнят с лимонов крем.