Първи смел( по една случайност гергьовденски) опит за спасяване на едно 4-членно семейство от жестоките лапи на чудовищното недоразумение да си купуват хляб в найлонче.
Пилотен епизод от предстоящата поредица за хора много заети с по-важни от самите тях неща, нямащи никакво излишно време, нито внимание, за здравето си и като цяло понасящи доста тежки удари дори при най-безобидни опити да се нахранят.
Работилница Печен
представя
оригиналните епизоди
HARVEST MOON
..отразената светлина на изобилието..
очаквайте по
pechen.bg
… … …
за 10 хлебчета:
4.5 чч(500 гр) брашно за хляб( произволна комбинация от пълнозърнесто, типово и бяло; желателно е около 30% спелта)
1 чл сол
1 чл захар
1-2 сл олио
около 1.5 чч вода( топла 35 градуса)
2 чл мая( инстант- тя е за предпочитане пред „суха активна“) (може и да се замени с 0,5 кубче прясна мая(купешка), която е същото нещо, плюс 70% вода)
1. Брашното се пресява в голяма купа. Смесва се със солта, захарта и водата. Добавя се олиото. Разбърква се докато няма сухи места. Остава се да се накисне за 30-60 минути.
2. Маята се разтваря (в 3-4 сл топла вода) за 5-10 минути, но не се оставя чак да шупне.
3. Разтворената мая се прибавя ( с помощта на 4-5 сл брашно) към тестото и се разбърква бавно докато напълно се смесят. След това темпото на бъркане постепенно се усилва. Бърка се с дървена лъжижа за 2-3 минути- докато се оформи много меко тесто, стане гладко и започне да се отлепя от дъното на купата. Междувременно се ръси с брашно, а страните на купата се обират с шпатула. Оформя се на топка и се покрива с кърпа( която не го докосва). Оставя се да втаса за 1 час.
4. С добре набрашнени ръце тестото се омесва леко за 1-2 минути- направо както си е в купата. По малко ръсим брашно ако започне да лепне, но внимаваме тестото да не стане прекалено твърдо .
5. Разделяме тестото на 10 равни части( с шпатула го накълцваме с по едно рязко движение, както си е на топка в купата). С добре набрашнени ръце оформяме всяко парче на кръгло хлебче и ги подреждаме на разстояние едно от друго в тавата, в която ще печем( по желание ги поръсваме с мак или сусам). Покриваме ги и оставяме да втасат за 30-45 мин.
6. Пекат се за 15-18 минути на 230 градуса( в предварително загрята на макс фурна). Готови са когато бият на кухо при почукване по дъното.
След вадене от фурната се оставят да изстиват върху решетка.