Сапун „студен процес“- основна рецепта

 

По хилядотетната традиция на ненадминатите сапунджии от Алепо( Сирия), пренесена от кръстоносците (и тогавашните опити за разширяване на Европейския съюз) и станала така популярна в целия средиземноморски регион.

 

Днешната задълбочаваща се Fight Club ситуация в Европейския съюз далеч не е единствената причина да се захванем с правенето на домашен сапун.

Самия процес е доста забавен, изисква импровизиране и различни форми на творчество и дава некупяем с пари качествен продукт, който всекидневно използваме. И тук разбира се нямам предвид САМО революционната дейност.

 

Също да не забравяме, че неспирните атаки( днес скромно наричани „хитри маркетингови стратегии”) на ред индустрии по разчленяването на различни продукти( шш, как така ше ми ‘зимат нитроглицеринчето от сапуна, то ми е НЕОБХОДИМО)  са често по-опасни за живота и здравето на средния европеец дори и от така болезненото за нашия рушащ се свят преместване на глобалната средна класа към Азия.

 

Трудно може да се намери по култов трик от репертоара на нашите баби и въобще е яко както и да го погледнеш. На първо място заради избора на съставки, като например така престъпно пренебрегнатата в днешно време домашна мас.

 

 

 

Студеноприготвен сапун се прави като се смесят мазнина и пепелива вода( разтвор на вода със сода каустик).

Нашите баби са си правили пепеливата вода като са киснели пепел в дъждовна вода, използвайки различни чалъми за проверка на нейната концентрация. Днешното използване на сода каустик има за основен плюс лесна работа и предвидими резултати.

Както добре ни показва блестящият пример на вездесъщите немски химици от първата половина на миналия век, от всяка мазнина може да се направи сапун и тя изисква различно количество пепелива вода, за да протече процесът на сапунификация. Колко пепелива вода трябва за всяка различна комбинация от мазнини днес изчисляваме с онлайн сапунен калкулатор: SoapCalc

 

По принцип след изчислението, повечето рецепти изискват намаляване на използваното количество( концентрацията) сода каустик за пепеливата вода( най-често с около 5%), за да остане после част от мазнината несапунифицирана, в зависимост от предназначението на сапуна- например мек и омазняващ кожата за тяло или твърд, изсушаващ и изтеглящ мазнини за пране и чистене.

 

 

За около 1/2 кило сапун:

пепелива вода ( с 5 % намаление концентрацията на сода каустик):

190 гр вода

70 гр сода каустик/ NaOH (гранули или прах- от химичен магазин)

 

Мазнини:

350 гр зехтин

130 гр кокосово масло( твърдо)

20 гр масло от ши( а.к.а. карите)( пожелание)( от билкова аптека)

 

1 гр( 1/8 чл) екстракт от семки на грейпфрут ИЛИ витамин Е ( има консервиращи функции, може и без него)( от билкова аптека)

пожелание може да се добавят и 5-10 гр етерични масла по избор

 

Работи се със съдове и прибори за висока температура без никакви покрития или орнаменти, които могат да се разтворят при контакт със содата каустик.

Задължително е използването на кухненска везна и термометър.

Задължително е да се запознаете с елементарната техника на безопасност при работа със сода каустик.

Всички съставки да са внимателно премерени и приготвени ПРЕДИ да се започне работа. Содата каустик се измерва непосредствено преди започване на работа, защото само след няколко минути започва видимо да се овлажнява от въздуха.

 

ПРОЦЕДУРА:

1. Содата каустик се сипва постепено в съда с водата( да се работи с гумени ръкавици и очила и да се избягва вдишването на изпаренията).

Изчаква се да спадне развилата се при реакцията температура. Може целият съд да се сложи  на студена водна баня, за да се ускори изстиването.

 

2. През туй време се смесват и леко се стоплят на водна баня всички масла заедно, без температурата им да надхвърля 40 градуса. Изчаква се бавно да се разтворят твърдите масла.

 

3. Когато разтворът със содата каустик и маслата са на ЕДНАКВА(!!) температура ( трябва да са някъде в границите 27-54 градуса Целзий, в случая е препоръчително и двете да са на около 40 градуса), се сипва водата КЪМ маслата.

Бърка се няколко минути с пасатор( може и с тел за разбиване, което ще отнеме над половин час) до образуване на т. нар. „следа”( т.е. сместа заприличва на мек крем/майонеза).

Добавя се грейпфрутовия екстракт и етеричните масла( ако използваме) и добре се разбърква за последно. Те не трябва да се прибавят по-рано, защото прекалено ускоряват образуване на „следа“.

 

4. Сипва се в застлан с промазана хартия калъп- всякаква форма и матерял върши работа( картонена кутия от фурми перфектно събира малко над половин кило сапун и е наистина удобна, а си има и капак; форми за мъфини и сладки също вършат работа). Покрива се и се оставя да стегне.

След 24-48 часа се вади от формата и се нарязва.

Оставя се да съхне поне за 3-6 седмици( макар че при липса на търпение и веднага може да се изпробва).

Сапуни направени преобладаващо или само от зехтин, са едни от най-бавните за съхнене и обикновено се оставят да се стягат 6- 12 месеца.

 

 

 

2 коментара по „Сапун „студен процес“- основна рецепта

  1. Пепялива вода и сода каустик са две коренно различни неща. Пепелявата вода се получава от дървесна пепел и вода и се използва в готварството. Содата каустик е натриева основа.

  2. Верно пепеливата вода и разтвор на сода каустик е нещо различно, но и двете изпълняват една и съща функция.
    Ако някой има желание да сърчне що е то пепелива вода и да го използва вместо разтвор на сода каустик- да са живи и здрави само мога да им пожелая:)

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>