Сапун за душ „Сутрешна гора”

 

По основната технология за сапун „студен процес”.

Със сериозен смес от масла за омекотяващ и подхранващ ефект.

Намаление концентрацията на сода каустик – 7% (за овлажняваш ефект).

С аромат на здравец, бергамот( сладък цитрус) , бор и пачули( мъх, зряла мокра торф, влажна растителност).

Остава забележително твърд дори при честа употреба( за хората с по-мръсно подсъзнание да уточня, че става въпрос дето не се размеква в сапунерката). Едно без’порно съществено предимство, пред което едва ли някой би имал претенции да речем колко е голям…

 

Съставките са дадени в проценти за по-лесно изчисляване на различни обеми. Етеричните масла са по избор, като по принцип на 500 гр. мазнина се слагат около 5-15 гр. от тях. Грейпфрутовия екстракт( или витамин Е) и етеричните масла( и оцветителите) не трябва да се прибавят преди образуване на „следа”, защото прекалено ускоряват сгъстяването.

При промяна на някоя от съставките, новата комбинация от масла трябва да се изчисли по SoapCalc за промени в количеството на сода каустик( и съответното намаляне на концентрацията й).

 

за около половин кило калъп:

пепелива вода ( със 7 % намаление концентрацията на сода каустик):

170 гр вода

61 гр сода каустик/ NaOH (гранули или прах- от химичен магазин)

Мазнини:

35%   ( 159 гр) свинска мас

20%   (91 гр) кокосово масло

15%   (68 гр) масло ши( карите)

10%   ( 45 гр) бадемово масло

10%   (45 гр) масло от гроздови семки

6%     (27 гр) рициново масло( от билкова аптека)

4%     (18 гр) какаово масло

 

етерични масла: 4 гр здравец, 4 гр бергамот, 3 гр пачули, 2 гр. бор( от билкова аптека)

оцветител( имаш всъщност пилиращ ефект)- 1 сл зелена почва от Родопите( от билкова аптека)

1 гр( 1/8 чл) екстракт от семки на грейпфрут ИЛИ витамин Е ( има консервиращи функции, може и без него)( от билкова аптека)

 

Работи се със съдове и прибори за висока температура без никакви покрития или орнаменти, които могат да се разтворят при контакт със содата каустик.

Задължително е използването на кухненска везна и термометър.

Задължително е да се запознаете с елементарната техника на безопасност при работа със сода каустик.

Всички съставки да са внимателно премерени и приготвени ПРЕДИ да се започне работа. Содата каустик се измерва непосредствено преди започване на работа, защото само след няколко минути започва видимо да се овлажнява от въздуха.

 

ПРОЦЕДУРА:

1. Содата каустик се сипва постепено в съда с водата( да се работи с гумени ръкавици и очила и да се избягва вдишването на изпаренията).

Изчаква се да спадне развилата се при реакцията температура. Може целият съд да се сложи  на студена водна баня, за да се ускори изстиването.

 

2. През туй време се смесват и леко се стоплят на водна баня всички масла заедно, без температурата им да надхвърля 40 градуса. Изчаква се бавно да се разтворят твърдите масла.

 

3. Когато разтворът със содата каустик и маслата са на ЕДНАКВА(!!) температура ( трябва да са някъде в границите 27-54 градуса Целзий, в случая е препоръчително и двете да са на около 40 градуса), се сипва водата КЪМ маслата.

Бърка се няколко минути с пасатор( може и с тел за разбиване, което ще отнеме над половин час) до образуване на т. нар. „следа”( т.е. сместа заприличва на много мек крем( например като нишесте преди да е изстинало), почти като майонеза).

 

4. Добавя се грейпфрутовия екстракт, етеричните масла и оцветителя и добре се разбърква за последно. Те не трябва да се прибавят по-рано, защото прекалено ускоряват образуване на „следа“.

 

5. Сипва се в застлан с промазана хартия калъп- всякаква форма и матерял върши работа( картонена кутия от фурми перфектно събира малко над половин кило сапун и е наистина удобна, а си има и капак; форми за мъфини и сладки също вършат работа). Покрива се и се оставя да стегне.

След 24-48 часа се вади от формата и се нарязва.

Оставя се да съхне поне за 3-6 седмици( макар че при липса на търпение и веднага може да се изпробва).

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>