Свободно потапяне в изобилен крем с мащаби достатъчни да направят това действие олимпийска дисциплина.
Вдъхновена ( признавам си( и сори за хейта)) от покъртително отвратителната линия еклерови торти на сладкарница Неделя, блъскащи на евтини заместители и опасни ментета.
Рецепта от оригиналните епизоди:
Работилница Печен
представя
HARVEST MOON
..отразената светлина на изобилието..
епизод 2
“ Еклерова торта“
За 6 порции:
Еклери:
50 гр краве масло
150 гр вода
60-80 гр( 1/2 чч) брашно( според големината на яйцата)
1 сл захар
2 яйца( добре разбити)
Ягодов крем:
200 гр сметана( от краве мляко( president), в никакъв случай растителна))
300 гр ягоди( смачкани с вилица)
6-7 сл лека кафява захар(например demerara; wiener braun zuker)
3 жълтъка
50 гр тъмен шоколад( над 60% какао( например черния Lindor))
Еклери:
1. Водата и маслото се слагат в съд на котлона докато заври.
Маха се от огъня.
На веднъж се прибавят брашното и захарта ( с рязко движение). Бърка се до образуване на гладко тесто.
2. Постепенно се добавят яйцата (при постоянно бъркане) до образуване на гладко тесто.
3. С чаена лъжичка се сипват върху намокрена хартия за печене на разстояние два пръста един от друг. Излизат около 16-20 мини еклера.
4. Пече се( в предварително загрята фурна) за 10 минути на 200 градуса. После се качва на 220 градуса и се пече още 15 минути. Пукат се от едната страна и се допичат още 2 минути.
Крем:
1. В съд с дебело дъно се кипват сметаната, ягодите и захарта. Бъркат се 2-3 минути докато ягодите омекнат и сместа стане хомогенна. Махат се от огъня.
2. Прибавят се бавно ( лъжица по лъжица) при енергично бъркане към жълтъците. Сместа се връща обратно в съда с дебело дъно и се слага на умерен огън.
Бърка се( най-добре със силиконова шпатула) непрекъснато 5 минути до сгъстяване.
3. В отделена 1/3 от крема( докато е още горещ) се слага шоколадът. Изчаква се 1 минута и се разбърква.
Монтаж:
В еклерите се прави дупка и се пълнят с шоколадовия крем.
В голяма купа застлана с прозрачно фолио се редят еклери и се заливат с ягодовия крем. Последния ред не се залива.
Слага се в хладилника да стегне.
Купата се обръща в чиния и се маха фолиото.
При поднасяне може и допълнително да се добави разбита сметана.