Според авторката Далия Смит „Шоколад“, тази торта носи тонове мъжко излъчване и е сред постоянните поръчки за кейтъринга на местния футболен отбор в Норлич.
За блата:
50 гр брашно от рожков( или какао)
200 гр тъмна бира( Гинес или Мърфис)
110 гр масло( на стайна температура)
200 гр лека кафява захар
2 яйца( разбити)
175 гр брашно за хляб( пресято)
¼ чл бакпулвер
1 чл сода за хляб
За глазурата:
110 гр пудра захар
50 гр масло( на стайна температура)
2 сл тъмна бира
110 гр шоколад( над 50% какао)
25 гр печени орехи( начупени на едро)
1. Брашното от рожков се смесва с бирата.
2. Маслото и захарта се бият 3-4 минути до побеляване. Постепенно се добавят яйцата, като се разбива добре. На малки порции се добавят брашното( пресято заедно със содата и бакпулвера) и бирената смес. Внимателно се разбърква след всяко добавяне, без вече да се бие. Сместа се сипва в застлана с хартия за печене кръгла хорма( най-добре керамична) с диаметър 18 см.
3. Пече се 55-65 минути на умерена фурна(180 градуса)- клечка бодната в средата трябва да излиза напълно чиста. След първите 30 минути може да се покрие ( с хартия) за да не загори отгоре.
4. 5 минути след вадене от фурната се обръща внимателно на решетка и се маха хартията. Остава се да изстине напълно. Реже се посредата за получаване на два блата.
Глазура:
1. Маслото и захарта се бият докато се смесят. Постепенно се довя бирата. Добавя се и шоколадът( стопен на водна баня) и се разбърква.
2. В отделена 1/3 от злазурата се добавят орехите. С нея се намазва единия блат. Лепи се отгоре втория блат. Върху него се сипва останалите 2/3 от глазурата и се размазва. Накрая се декорира с половинки от орехи, оваляни в рожков( или какао).
Слага се в хладилника да стегне.