Сапун за душ „Мандаринова гора”

 

 

за около половин кило калъп:

пепелива вода ( със 7 % намаление концентрацията на сода каустик):

170 гр вода

61 гр сода каустик/ NaOH (гранули или прах- от химичен магазин)

Мазнини:

35%   ( 159 гр) свинска мас

20%   (91 гр) кокосово масло

15%   (68 гр) масло ши( карите)

10%   ( 45 гр) бадемово масло

10%   (45 гр) масло от гроздови семки

6%     (27 гр) рициново масло( от билкова аптека)

4%     (18 гр) какаово масло

 

етерични масла: 2 гр сандал, 4 гр мандарина, 1 гр лавандула, 1 гр бор( всички от билкова аптека)

оцветители: 1 сл зелена почва от Родопите(зелено, плюс пилиращ ефект), (тук червеното и синьото са купешки оцветители за сапун, може да се заменят съответно с брош и синя айважива от билкова оптека).

естествен консервант:1 гр( 1/8 чл) екстракт от семки на грейпфрут ИЛИ витамин Е ( може и без консервант)( от билкова аптека)

 

Работи се със съдове и прибори за висока температура без никакви покрития или орнаменти, които могат да се разтворят при контакт със содата каустик.

Задължително е използването на кухненска везна и термометър.

Задължително е да се запознаете с елементарната техника на безопасност при работа със сода каустик.

Всички съставки да са внимателно премерени и приготвени ПРЕДИ да се започне работа. Содата каустик се измерва непосредствено преди започване на работа, защото само след няколко минути започва видимо да се овлажнява от въздуха.

 

ПРОЦЕДУРА:

1. Содата каустик се сипва постепено в съда с водата( да се работи с гумени ръкавици и очила и да се избягва вдишването на изпаренията).

Изчаква се да спадне развилата се при реакцията температура. Може целият съд да се сложи  на студена водна баня, за да се ускори изстиването.

2. През туй време се смесват и леко се стоплят на водна баня всички масла заедно, без температурата им да надхвърля 40 градуса. Изчаква се бавно да се разтворят твърдите масла.

 

3. Когато разтворът със содата каустик и маслата са на ЕДНАКВА(!!) температура ( трябва да са някъде в границите 27-54 градуса Целзий, в случая е препоръчително и двете да са на около 40 градуса), се сипва водата КЪМ маслата.

Бърка се няколко минути с пасатор( може и с тел за разбиване, което ще отнеме над половин час) до образуване на т. нар. „следа”( т.е. сместа заприличва на много мек крем( например като нишесте преди да е изстинало), почти като майонеза).

 

4. След като е готово, се разделя в няколко допълнителни съда, ако искаме да смесваме различни цветове. Добавят се грейпфрутовия екстракт, етеричните масла и оцветителите и добре се разбърква за последно до образуване на хомогенен цвят. Те не трябва да се прибавят по-рано, защото прекалено ускоряват образуване на „следа“.

 

5. Сипва се в застлан с промазана хартия калъп- всякаква форма и матерял върши работа( картонена кутия от фурми перфектно събира малко над половин кило сапун и е наистина удобна, а си има и капак; форми за мъфини и сладки също вършат работа). Покрива се и се оставя да стегне.

След 24-48 часа се вади от формата и се нарязва.

Оставя се да съхне поне за 3-6 седмици( макар че при липса на търпение и веднага може да се изпробва).

 

 

 

Един коментар по „Сапун за душ „Мандаринова гора”

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>