Сушени тръбенки

 

По-разпространени от челядинки, по-скъпи от манатарки, вкусни като черни трюфели- тръбенката определено заслужава по-често да се появява на сезонната българска трапеза.

Трудно може да се намери широколистна гора в която да няма тръбенки, предпочитат стръмни бранища с южно и западно изложение и растат на големи семейства по мъха около стари дървета.

Изсушени, те засилват трюфеловия си аромат и стават изключително крехки, и по непотвърдени данни са били любимият чипс на древногрътската богиня на лова Диана.

 

1. Почистените гъби се разстилат както са си цели върху решетка( най-добре от дървени летви) и се сушат в загрята на не повече от 55 градуса фурна с леко открехната врата. От време на време е добре да се пуска и вентилатор, но за не-повече от 10-15 минути, защото прекалено бързо просъхват.

От време на време се проверяват и разбъркват, като идеята е да съхнат колкото се може по-бавно. Когато започнат да стават чупливи след около 4-8 часа се махат от фурната.

Оставят се за няколко дена на стайна температура и на сянка за окончателно изсъхване.

Съхраняват се в стъклен буркан.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>