Тази рецепта е оптимизирана за кухненски процесор.
400 гр. бадеми(най-добре по-ситен и ароматен сорт, а не големи и млечни, от които обикновено се прави индустриалният марципан)
200 грама пудра захар( най-добре бяла и нерафинирана- такава може да се намери в био магазините)
100 мл. вода
2 С.л. петмез ( може пчелен мед или сироп агаве)
1 С.л. Disaronno или друг бадемов ликьор(по желание)
1. Обелете бланшираните за 1 минута бадеми и ЛЕКО ги запечете( това е по-скоро изсушаване) за 8-10 минути във фурна (!!предварително) загрята на 120 градуса. Докато са още топли ги смелете в кухненски процесор – трябва да станат на фина гладка маса. Прибавете 1-2 С.л. вода за да облекчите този процес.
2. Смесете захарта, водата, петмеза в тенджера и на силен огън без да се бърка изчакайте буйно да заври( докато достигне 108 градуса). Махнете от огъня и добавете (ако използвате) бадемовия ликьор.
3. Бавно сипете сиропа на тънка струя върху бадемите, докато кухненския процесор работи. Поне няколко пъти спирайте и с шпатула обирайте стените на купата и разбърквайте- докато всичко стане на фина гладка маса.
Може да се направи в комбинация с други ядки и вкусове – например ½ чаша шамфъстък ще оцвети пастата в зелено, 2-3 С.л. сок от цвекло я правят розова, а с настъргана кора от био портокали просто се омълчава празненството.. за много кратко.
Съхранение: плътно опакован във фолио и в хладилника, марципанът остава добър за 6 месеца – запасете се преди да е започнала празничната треска.
Отлично се капсулова и съхранява (вместо във фолио) в заливка от тъмен шоколад ( над 70% какао)- тук разбира се възниква проблемът да бъде опазен от изяждане в този си вид преди да успее да дочака епохалните бъдещи проекти, заради които именно беше толкова добре съхранен.
този на снимката е овкусен с 2 сл домашно сладко от портокали+ 2сл Disaronno
Pingback: Ирански марципанови дуди | Печен