Гофрети с квас „Спорт“

Бижуто на работилницата( по перфекционизирането на което в продължение на седмици без отдих се трудеха няколко отдела елитни кадри, подпомагани от оглеждащи се за сезонна работа следколедни елфчета).

 

Леки, пухкави, засищащи и със зашеметяващ вкус.

За здравословните аспекти на рецептата може да се говори много, като най-малко може да се спомене очевидното отсъствие на смущаващи количества( или директно на цели съставки), с които обикновено се свързва правенето на гофрети( мен лично( да споделя така) ми беше проблемът с плашещите количества бакпулвер в 90% от рецептите в нета, за захар и масло да не споменавам).

 

Чувствително олекотени откъм масло, захар и яйца, напълно без мая, сода и бакпулвер, тук на кваса се разчита не само да надуе тестото при печенето, но и да направи достъпни хранителните елементи в брашната от нахут и ечемик и да ги превърне в лесна за усвояване от организма енергия. Смайващото богатство на „освободени“ от кваса вкусове при различните брашната е само бегла индикация за количествата на трансформирани при „ензимната революция“ полезни( и вече доволно засилени в посока пълноценни) хранителни благинки.

 

Оригинална рецепта на Работлница Печен от поредицата

HARVEST MOON

..отразената светлина на изобилието..

 

Време за приготвяне- около 24 часа- 3 фази.

 

1 фаза- активиране на стар квас

за 8 гофрети:

1 сл стар квас( ака майка)

2 сл вода (топла 35 С)

5-6 сл брашно( по равно от долните 3 вида)

щипка захар

 

Всички съставки се разбъркват добре и се слага покрито на топло за 4-8 часа да се вдигне двойно. Най-добре да се сложи в пусната на минимум фурна( до 35С).

 

2 фаза- забъркване на тесто и първо втасване на студено

 

2/3 чч брашно пшеница ( тук: пълнозърнесто тип 650 мляно на камък)

1/3 чч брашно нахут

1/3 чч брашно ечемик

1 жълтък

малка щипка сол

всичкия квас от първата фаза

3/4 чч вода( топла 35С)

1 сл захар (нерафинирана)

1-2 сл масло

 

Всички съставки се смесват по дадената последователност. Оставят се за 10-30 мин да се накиснат. След това се разбъркват добре до гъста каша, но не чак тесто( количеството вода варира според използваните брашна). Прибира се на студено( в хладилник) за една нощ(около 8- 16 часа).

 

3фаза- добавяне на белтъка и второ втасване на топло( и печене)

1 белтък

малка щипка сол

щипка захар

На сутринта тестото се вади от хладилника. Върху него се сипва разбития (до меки връхчета( с малко сол и накрая захар)) белтък. Разбърква се много внимателно само няколко пъти от долу нагоре като се внимава тестото да не загуби много от обема си( това става най-добре със силиконова шпатула)- т.е. искаме леко да дегазифицираме тестото, без да се стараем напълно да се смеси с белтъка. Само 5-6 гребвания от дъното на купата нагоре и внимателно загръщане и инкорпориране на белтъка са достатъчни.

Покриваме купата и я слагаме на топло в пусната на минимум фурна( до 35С) за около 2 часа- да се вдигне видимо, но без да превтасва.

При печенето не разбъркваме всеки път сместа. Напротив- с черпак внимателно гребваме колкото ни трябва, като се стараем да пазим общата форма на тестото.

Пече се по 4-5 минути в гофретник.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>